Column

Primo Levi's verlangen naar een nieuw begin

Stevo Akkerman Beeld Trouw
Stevo AkkermanBeeld Trouw

Gisteren was het dertig jaar geleden dat Primo Levi dood werd gevonden in het trappenhuis van zijn appartement in Turijn, 42 jaar nadat hij was bevrijd uit Auschwitz.

Stevo Akkerman

Ik aarzel meteen over dat woord ‘bevrijd’, vanwege de duisternis die altijd over het leven van de schrijver zou blijven liggen. De datum van zijn overlijden had ik niet zelf paraat, die werd me aangereikt door Joyce Rondaij. Zij werkt aan een proefschrift over Primo Levi en God, en schreef in het maartnummer van het literaire tijdschrift Liter een essay dat tastend op zoek gaat naar een antwoord op de vraag of de oorlog ooit voorbij is – voor Levi was dat duidelijk niet het geval.

Rondaij concentreert zich in haar stuk niet op Levi’s bekendste boek ‘Is dit een mens’, maar op zijn tweede roman ‘Het respijt’, een beschrijving van de negen maanden durende tocht die Levi in 1945 moest maken om van Auschwitz terug te keren naar Turijn. Het decor is dat van een aarde die, naar Genesis 1, woest en ledig was. “In die dagen en op die plaatsen (…) woei er een hoge wind over de aarde: de wereld om ons heen scheen tot de oerchaos teruggekeerd en wemelde van scheve, kaduke, buitenissige mense­lijke exemplaren; en elk daarvan was rusteloos in beweging, in den blinde of volgens plan, op zoek naar zijn ­eigen plaats, zijn eigen sfeer.”

Deze oerchaos had misschien de geboortegrond moeten zijn van een nieuwe schepping – niemand zou daar na zo’n oorlog ­bezwaar tegen hebben gehad – maar dat is niet wat gebeurde en Levi voorvoelde dat. “Al gauw, morgen al, zouden we moeten vechten, tegen vijanden die we nog niet kenden in ons en om ons.”

Voor hem was de reis naar huis een onderbreking, en een welkome, van de reis naar het einde. In een editie voor middelbare scholieren schreef hij dat het leven zelf een respijt is en de dood het kamp, het Lager, waar niemand zich aan kan onttrekken.

Het deed me denken aan Pasen, en dan niet aan het nieuwe begin dat beloofd wordt in de opstanding, maar aan het donker dat daaraan voorafgaat. Het van God verlaten zijn, door Levi beschreven als: “Auschwitz bestaat, daarom kan God niet bestaan.”

En toen vond ik in mijn mailbox een bericht van Rondaij met een literaire ansichtkaart: een door haar vertaald gedicht van Levi, getiteld ‘Pesach’. Beginnend met de bekende beginwoorden van het Joodse Pasen (‘Waarin verschilt deze avond van andere avonden?’) schildert Levi een maaltijd met de ellebogen op tafel en veel wijn, waarin ‘het verbodene wordt voorgeschreven, zodat het kwade zich vertaalt in het goede’. De eindstrofe luidt:

Ieder van ons is slaaf geweest in Egypte

Heeft stro en klei met zweet doordrenkt

En is met droge voeten door de zee getrokken:

Ook jij, vreemdeling.

Dit jaar in angst en schaamte,

Volgend jaar in deugd en gerechtigheid.

Het zou geen recht doen aan Levi dit slot te duiden als hoopvol, laat staan als de belofte van een nieuw begin: misschien komt dat ‘volgend jaar’ nooit. Maar nergens spreekt het verlangen sterker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden