Weblog
Primeur voor Etten-Leur: de eerste buurtbatterij
Volgens mij krijgt Etten-Leur over een maand een primeur. De wijk De Keen wordt 8 oktober aangesloten op de eerste buurtbatterij van Nederland.
In De Keen liggen op de daken zonnepanelen met een capaciteit van 190 kW-piek, zeg maar 70 keer de 12 panelen op mijn dak. Die leveren overdag vaak meer stroom dan de wijk nodig heeft. Die extra stroom gaat dan via het net naar elders, terwijl 's avonds weer stroom van elders naar De Keen moet. Door de stroom in De Keen zelf op te slaan, wordt twee keer transportverlies voorkomen.
Initiatiefnemer Enexis, die het demonstratieproject Smart Storage samen met collega-netwerkbedrijf Alliander en onderzoeksbureau TNO uitvoert, hoopt verschillende vliegen in één klap te slaan. Projectleider Sander Schouwenaar: "Enexis onderzoekt vijf jaar lang of, en onder welke voorwaarden, dit station een bijdrage kan leveren aan een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening."
Ook wil Enexis onderzoeken welke gevolgen zo'n buurtbatterij voor de activiteiten van Enexis heeft. Dat klinkt misschien wat formeel, maar is wel belangrijk. Enexis is een netwerkbedrijf, net als Alliander, en geen energieleverancier a la Eneco of Greenchoice. Thuis ben ik aangesloten op het netwerk van Alliander, maar koop ik stroom van en lever ik zonnestroom aan Greenchoice.
Wordt Enexis straks in De Keen ook energieleverancier, of gaat Enexis stroom van zonnepanelenebezitters opslaan tegen een vergoeding, of wordt Eneco bijvoorbeeld alsnog een partner, of wordt het nog weer anders?
Slim (ont)laden
De buurtbatterij, Smart Storage Unit of SSU zoals Enexis die noemt, bestaat uit een huisje dat 1,8 meter boven de grond uitsteekt en nog 1,9 meter diep de grond ingaat. Daarin zijn 116 lithium-ion accu's verdeeld over vier groepen opgestapeld. Elke groep heeft een eigen batterij-managementsysteem (BMS) die voor het slim laden en ontladen moet zorgen. De batterijen kunnen met 100kW geladen worden, zodat midden op een mooie zomerdag ongeveer de helft van de opgewekte 190 kW uit de wijk naar de batterijen kan en de rest plaatselijk verbruikt of alsnog op het net gezet moet worden.
De slimme batterij moet, zoals ik in voorgaande afleveringen op dit weblog al aangaf, de pieken uit het regionale net halen: minder stroom het net opsturen als de zon fel schijnt, en minder stroom van het net halen als de bewoners van De Keen normaliter voor piekbelasting zouden zorgen. Dan heb je dus ook minder dikke netwerkkabels nodig.
Geen storing meer in De Keen?
Een bijkomend voordeel is, zo meldt Enexis, dat bij een netstoring in de regio, de wijk kan terugvallen op de batterij. Die kan, met een opslagcapaciteit van 230 kWh, ongeveer 200 huizen ruim twee uur van stroom blijven voorzien. Dat moet volgens mij ook langer kunnen zijn als iedereen alleen maar wat lampen laat branden en een koel-vrieskast aan heeft, maar geen witte was gaat draaien...
De buurtbatterij is als gezegd een experiment en nog niet meteen bedoeld om winst te maken. Maar op basis van de ervaringen in Etten-Leur moet Enexis natuurlijk wel heel goed kunnen nagaan hoe je zo'n accu efficiënt in een lokaal stroomnet met zonnepanelen en/of duurzame enegriebronnen kunt integreren.
Dit is deel 7 in een korte serie over energie-opslag. In de volgende aflevering hoop ik in te gaan op de reacties die op alle 7 afleveringen zijn binnengekomen. (Opslag 7)
Meer energie-nieuws kunt u ook via Twitter van me krijgen: @VincentDekker4.
undefined