Primeur onder vuur

Albert Heijn (Ahold), Zaandam (075-6599111) Henri Bloem's Vinotheek, Eindhoven (040-2448954) Francesco Cristofoli, Leiden (071-5310831) Gall & Gall, Hoofddorp (023-5660500) HEMA, Amsterdam (020-5904911) Intercaves, Zwolle (038-4696969) Kwast Wijnkopers, Nieuw-Vennep (0252-686741) Léon Colaris, Weert (0495-532462) Jean Arnaud/Gastrovino Nederland, Tilburg (013-5426253) Oud Wijnkopers & Hustinx, Haarlem (023-5319111) Perelada International, Amsterdam (4200022) VEN Wijnimport, Diemen (020-6907061) Vinites/La Cascina, Haarlem (023-5385007) Wielinga, Leeuwarden (058-2125806)

Om zich in te dekken hebben de grote importeurs veel minder ingekocht. De daling schommelt ten opzichte van vorig jaar rond de vijfentwintig, dertig procent. Sommigen zeggen zelfs de helft minder te hebben ingekocht.

Allerlei activiteiten rond de Beaujolais Primeur zijn afgelast. Traditionele Beaujolais-rallyes gaan niet door, het grootwinkelbedrijf, met Albert Heijn - ongetwijfeld de grootste verkoper van dit type wijn - voorop, maakt er helemaal geen reclame voor.

De ironie wil dat de Beaujolais Primeur dit jaar van een goede kwaliteit is. De warme zomer heeft de druiven snel en voorspoedig doen rijpen, en de meeste waren binnen voor de vroege septemberregens.

De problemen met de boycot van Beaujolais Primeur hebben de weg vrijgemaakt voor wijnen van elders. Vooral Novello, de Italiaanse primeur, blijkt in trek. Toch geloven maar weinig importeurs dat wijnen van buiten Frankrijk het verlies aan verkopen bij Beaujolais Primeur ook maar enigszins goed kunnen maken.

Supermarkt: scherpe prijzen

Door de afname van de vraag zijn de supermarkten in staat om met heel scherpe prijzen te werken. De eenvoudigste wijnen liggen zelfs onder de vijf gulden per fles. Wat er dan nog in zit valt reuze mee. De gewone Beaujolais Primeur van Albert Heijn bijvoorbeeld (¿4,95) is heel licht, maar best drinkbaar, redelijk geparfumeerd en zeker niet zo schraal en narig als de voorgaande jaren. Wie iets meer wil betalen is wel beter af, zoals met de Château de la Rigodière, een Beaujolais Supérieur. Ook aardig geparfumeerd, maar nog iets ronder en sappiger van smaak (AH, ¿5,95). De gewone Beaujolais van Gall & Gall - van Pierre Malbec - is simpel, een beetje limonade-achtig (¿6,95). De Villages voor een gulden meer is beter, met meer fruit, sappig en wat romigheid. De Bijenkorf Wijnalliantie heeft een aardige gewone Beaujolais, Domaine des Balmes, Serge Laville, die wel vrij licht is, maar soepel, met aangenaam fruit (¿8,95). De HEMA heeft dit jaar alleen Villages, die uit de toon valt: hij is wrang en schraal (¿6,95).

Kleine domeinen

De meest karaktervolle wijnen, de wat minder gladde, komen ook in de Beaujolais van de kleinere boeren. Vooral in de Villages, de dorpen met de beste gronden, worden de fraaiste Beaujolais gemaakt. Gelukkig voor de wijnmakers hier is de Primeurwijn lang niet altijd de belangrijkste activiteit. Bovendien kunnen deze wijnen, omdat ze vrij krachtig en vol zijn, zonder problemen volgend jaar nog als 'gewone' Beaujolais worden verkocht. Heel fraai is de Beaujolais Villages Château d'Emeringes, stevig, romig, met goed fruit, een opmerkelijk karaktervolle en lekkere primeur (Colaris, ¿9,95). Goed ook is de Villages van Sylvain Fessy, sappig, met rijp exotisch fruit, frambozen, romig en lekker (Ven, ¿10,-). Stevig en karaktervol ook is de Manoir du Pavé, een Beaujolais-Villages Primeur (Sauter, ¿12,95). Altijd betrouwbaar, maar wel een beetje glad zijn de wijnen van de koning van de Beaujolais, Georges Duboeuf. Dit is geen domein, maar de grootste producent van de Beaujolais, die zijn wijn betrekt van honderden boeren. Vooral de Villages is goed, met banaan, een vleugje zoet, heel geparfumeerd en vooral ook heel gemakkelijk te drinken (Oud/Hustinx, ¿12,-).

Vino Novello

Buiten Frankrijk wrijft men zich in de handen. De Italianen timmeren met hun novello flink aan de weg. Andere landen zijn minder in the picture met primeurwijnen. Zuidafrikaanse '95-ers, die naast de primeurs in de schappen staan, doen niet mee, die zijn dit voorjaar al geoogst. Voor de Chilenen geldt hetzelfde.

De opkomst van de novello maakt het er bij de primeurwijnen niet doorzichtiger op. Anders dan bij Beaujolais primeur is hier geen sprake van een overeenkomst in karakter. Beaujolais is gemaakt van gamaydruiven en wordt altijd op dezelfde manier vergist. Bij novello ligt dat heel anders. Novello kan uit heel Italië komen en gemaakt worden van allerlei verschillende druiverassen. Dit resulteert dan ook in wijnen die zeer uiteenlopend van karakter zijn, van licht en fruitig, tegen een Beaujolais aan, tot krachtig en vol - eigenlijk bijna geen primeurwijn meer.

Alle windstreken

De novello's uit het noordelijke deel van Italië lijken het meeste op Beaujolais. Bardolino, bij het Gardameer, leent zich wel voor novello. De Lamberti Bardolino Novello bijvoorbeeld is open, fris, karaktervol, met een levendig zuur, wat kersen en frambozen (Gastrovino ¿8,75). Ook de teroldegodruif levert sappige, fruitige novellos op. De Concilio Teroldego uit Trentino is geparfumeerd, aangenaam sappig, met wat kersen en een aangename frisheid (Albert Heijn, ¿5,98). Heel zacht en soepel is de Mezzacorona Novio, Vino da Tavola Atesino, ook van de teroldegodruif. Deze wijn is romig en open, met bramen en frambozen in de smaak (Wijnkoperij Wielinga/slijterijen, plm. ¿8,95). Veel waar voor zijn geld biedt de Fiori d'Inverno Vino da Tavola Atesino van Cavit. Hij geurt naar bessen en bloemen en heeft in de smaak veel room, een aangenaam bitter en veel sap (Cristofoli/slijterijen, ¿6,95).

Afwijkende types

Onvermijdelijk rijst de vraag bij het proeven van een aantal novello's of je wel van primeurwijnen kunt spreken. Sommige zijn zo diep, zo krachtig en vol, dat ze niets meer van dat lichte en fruitige hebben. Maar het kan wel heel lekker zijn. Dat geldt heel sterk voor de Rocca delle Macìe, Vino da Tavola di Toscana, een wijn uit de Chiantistreek. Hij is opmerkelijk diep van kleur, met een zeer krachtige structuur, vlezig en romig, met zelfs wat stevige tannines; een heerlijk glas wijn, maar novello... officieel wel (Kwast/slijterijen, ¿10,95). Ook uit Toscane komt de Santa Costanza van Banfi, stevige smaak, met goede zuren, goed fruit, heel primeur, maar toch sap en lengte; fraai (Intercaves/slijterijen, ¿12,-). Iets meer naar het noorden wordt de Garofoli, Vino da Tavola delle Marche gemaakt, een wijn met veel framboos in geur en smaak, fruitig met wat bitter en iets stenigs, mineraligs (Vinites, Bloem, Ven, ¿8,95).

In Spanje is veel minder primeur, maar het beeld is vergelijkbaar. In elk geval hoeven we ons niet te schamen om een wijn van buiten Frankrijk te drinken, er is veel goeds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden