Primeur met verkeeralarm

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat heeft donderdag het verkeeralarm afgekondigd. Weggebruikers krijgen via allerlei informatiekanalen het advies om in verband met de zware storm thuis te blijven en alleen in noodgevallen de weg op te gaan.

Het is de eerste keer dat Rijkswaterstaat gebruik maakt van het verkeeralarm. Deze waarschuwing is ontwikkeld na 25 november 2005, toen een verkeerschaos op de Nederlandse wegen ontstond door hevige sneeuwval. Rijkswaterstaat informeert het publiek via de ANWB, de Verkeersinformatiedienst en via infopanelen boven en langs snelwegen.

Op de bewuste novemberdag stond 800 kilometer file en duizenden gestrande reizigers. Toen ruim een maand later opnieuw slecht weer op komst was, besloten KNMI en Rijkswaterstaat het publiek ruim van tevoren te waarschuwen. Met succes, want een nieuwe verkeerschaos bleef uit. De ervaringen werden vervolgens vastgelegd in een vaste procedure.

Weer-en verkeeralarm

In de nieuwe opzet overleggen KNMI en het Verkeerscentrum Nederland, onderdeel van Rijkswaterstaat, bij naderend slecht weer over de gevolgen voor het wegverkeer. Als die er zijn, komt er twaalf tot 24 uur van tevoren een voorwaarschuwing. Zet het barre weer door, dan volgt een echt weer- en verkeeralarm.

Verwacht wordt dat er jaarlijks zeven voorwaarschuwingen de deur uitgaan, die omgezet worden in gemiddeld vijf weer- en verkeeralarmen. Mocht het slecht weer te lokaal zijn of worden, dan blijft het bij een voorwaarschuwing en blijft een landelijk alarm achterwege.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden