Primeur: eerste drijvende windmolens

Een proefpark van drijvende windmolens voor de Hollandse kust kan voor hoogwaardige werkgelegenheid zorgen. Beeld Principle Power
Een proefpark van drijvende windmolens voor de Hollandse kust kan voor hoogwaardige werkgelegenheid zorgen.Beeld Principle Power

De installatie van het eerste drijvende windmolenpark ter wereld is begonnen. Twee turbines dobberen al in zee voor de kust van Schotland.

Saskia Berends

De resterende vijf turbines dobberen in het diepe water van een fjord aan de westkust van Noorwegen, totdat ze versleept worden naar hun definitieve locatie op de Schotse zee.

Het voordeel van zo’n drijvende windmolen is dat ze ook in diepere wateren geplaatst kunnen worden. Volgens Irene Rummelhoff, hoofd van de afdeling Nieuwe Energie Oplossingen bij het Noorse Statoil, het bedrijf dat het project ontwikkelde, biedt de nieuwe technologie van drijvende windmolens dan ook een enorme nieuwe bron van windenergie: er is immers veel meer plek om ze te plaatsen. “Het is bijna onuitputtelijk. Op dit moment werken drijvende windmolens in water met dieptes tussen de 100 en 700 meter. Maar ik denk dat we dieper kunnen dan dat. Dit maakt een heel groot gebied op zee toegankelijk”, zegt Rummelhoff in een interview met The Guardian.

De drijvende windmolens bieden een goed alternatief voor gebieden met steile kusten, zegt Michiel Zaaijer, universitair docent windenergie aan de Technische Universiteit Delft. “Vanaf een diepte van vijftig tot zestig meter wordt het te duur om een windmolen op een vaste paal aan de grond te bevestigen. In de Noordzee zijn veel ondiepe gebieden waar vaste windmolens kunnen staan, maar landen als Noorwegen, Schotland, de Verenigde Staten en Japan hebben steile kusten waardoor dit niet mogelijk is.”

De techniek die gebruik wordt voor de windmolens staat nog wel in de kinderschoenen, benadrukt Zaaijer. “We beschikken nu over voldoende kennis om de windmolens te laten drijven zonder grote risico’s. Maar we begrijpen nog niet zo goed hoe de dobberende molens precies reageren op de krachten van wind en zee. Om risico’s te voorkomen, zoals het afbreken van wieken, gebruiken we daarom relatief veel materiaal om de constructie stevig te maken, wat weer veel geld kost.”

Twintigduizend mensen voorzien van stroom

Het Noorse Statoil startte twee jaar geleden met de ontwikkeling van de drijvende windmolens die 20.000 mensen aan de kust van Schotland van stroom moeten gaan voorzien. Statoil besloot te investeren in het project van 200 miljoen euro omdat het bedrijf op zoek is naar alternatieve bronnen van energie naast olie en gas.

De drijvende windmolens die nu voor de kust van Schotland geplaatst worden, drijven op een dobber die aan de onderkant verzwaard is zodat deze rechtop blijft staan. Om te zorgen dat de dobber niet wegdrijft, zit hij met kettingen vast aan de bodem van de zee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden