'Primatencentrum mag niet dicht'

Van een onzer verslaggeefsters

Dit advies is minister Ritzen (wetenschappen) en staatssecretaris Simons (WVC) gisteren in rapportvorm aangeboden. Een internationale commissie onafhankelijke deskundigen, onder leiding van prof. dr. J. J. van Rood, pleit hierin voor het behoud van het centrum 'als voorziening voor biomedisch onderzoek, waarbij het gebruik van apen noodzakelijk is', te weten aids- en malaria-onderzoek, gen-therapie, (xeno)transplantatie en de farmaceutische industrie.

In Nedewrland en Europa vond de commissie grote belangstelling om betaald onderzoek te laten verrichten in het Primatencentrum. Daaruit concludeert zij dat het instituut niet om financiele redenen dicht hoeft.

De commissie stelt voor het proefdiercentrum buiten TNO voort te zetten en onder te brengen in de organisatie van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen met de EG-status van 'Grande Installation'. Er moet dan ook Europese wetgeving komen voor proeven met apen.

Het primatencentrum moet volgens het rapport op ongeveer het huidige personeelsbestand, 80 man van wie 30 onderzoekers, worden gehandhaafd. Een deel van het huidige onderzoek zou dan naar universiteiten moeten worden overgeheveld.

De Raad van Bestuur van TNO zegt dat het nu aan de overheid is om over het voortbestaan van het primatencentrum te beslissen. Zij zal de garanties moeten geven dat het voor onderzoek benodigde geld op tafel komt. TNO meldt verder dat de geplande samenvoeging van het Instituut voor Toegepaste Radiobiologie en Immunologie en het Medisch Biologisch Laboratorium inmiddels is uitgevoerd.

Nina Cohen van de Nederlandse Bond ter Bestrijding van Vivisectie (MBBV), is tegen proefdiergebruik in het algemeen en specifiek tegen het doen van proeven op apen, omdat dit naast een intelligent ook een bedreigd dier is. Zij hoopt dat het rapport deze proeven dan ook niet zal stimuleren. Ten eerste omdat het nut daarvan, bijvoorbeeld voor aids-onderzoek, discutabel is: "De chimpansees en varkensstaartmakaken zijn weliswaar geinfecteerd maar worden niet ziek."

Ook heeft zij bezwaar tegen de proeven op apen, omdat daar soms dieren uit het wild voor nodig zijn en de aap al een bedreigde diersoort is: "TNO kweekt de meeste chimpansees en andere apen zelf, maar heeft soms ook vers bloed tegen inteelt nodig. Van iedere tien apen die uit het wild worden gehaald, bereiken er twee (!) levend de plaats van bestemming."

De NBBV hoopt dat een eventuele Europese status ervoor zal zorgen dat er minder onderzoek 'gedoubleerd' zal worden in Europa door een betere registratie en controle. "Wij hopen dat er een ethische commissie in het leven wordt geroepen. Verder vragen wij de KNAW dringend zoveel mogelijk dierproefvervangende alternatieven te gebruiken en indien deze er nog niet zijn, deze te ontwikkelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden