Column

Prima, zoals het kabinet de djihadstrijders wil aanpakken

Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp
Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp

Meteen toen bleek dat er ook in dit land personages rondlopen die bevangen waren geraakt door djihadistische reislust stonden er ijveraars op die het verschijnsel relativeerden.

Elma Drayer

Zulke strijders, schreef een godsdienstwetenschapper, waren 'idealistische jongens'. Losjes vergeleek hij ze met de vrijwilligers die in de jaren dertig naar Spanje vertrokken om te vechten tegen Franco. Het risico dat de polderdjihadi's na terugkeer tot terreurdaden zouden overgaan achtte hij derhalve gering. Dus adviseerde hij om in het maatschappelijk debat 'iets meer begrip' voor hen op te brengen. "Zij strijden volgens velen aan de goede zijde, vanuit de beste bedoelingen."

Andere ijveraars koesterden zelfs bewondering voor de moed der djihadgangers. Zij durfden toch maar in barre gebieden hun leven op het spel te zetten. Kom daar eens om bij hun verwende land- en leeftijdgenoten.

Stevige plannen
Dat klopt natuurlijk. Maar ook destijds was al genoegzaam bekend dat de broeders naar wie zij afreisden zich ter plekke te buiten gingen aan ongekende wreedheden. En wie voor djihadisten 'nationaal-socialisten' invulde zag helemáál waarom deze goedpraterijen niet deugden. Ook nazi's streden hun strijd ongetwijfeld vanuit de beste bedoelingen. Maar op zulke beste bedoelingen past slechts één antwoord.

Gelukkig heeft het kabinet dit inmiddels heel goed begrepen. Afgelopen vrijdag kwam het met stevige plannen teneinde (potentiële) Nederlandse djihadstrijders effectiever aan te pakken.

Geheel naar verwachting was de inkt van de Kamerbrief nog niet droog of het gekrakeel barstte los.

Opgeklopte hysterie! De kans dat u sterft aan de gevolgen van een terroristische aanslag is nihil! Jaarlijks vinden veel meer mensen de dood door een ongelukkige val, door alcohol, roken, een hartkwaal! Het gaat om hooguit honderddertig geradicaliseerden!

'Buitenproportioneel'
De ene criticus formuleerde zijn bezwaren in nettere bewoordingen ('Het kabinet slaat door') dan de andere ('Opstelten en Asscher zijn de grootviziers van ons kalifaat'). Maar over één ding waren ze het roerend eens: het kabinet zet buitenproportionele middelen in voor wat welbeschouwd niet meer dan een marginaal verschijnsel is. Als we niet oppassen, loopt de democratische rechtsstaat ernstig gevaar.

Of dat laatste klopt, ik heb geen idee. We mogen toch hopen dat de Tweede Kamer in dezen zijn huiswerk doet. Over dat eerste kunnen we kort zijn. Triomfantelijk beweren dat terrorisme een zaak is van enkelingen, is net zo inzichtelijk als triomfantelijk beweren dat de paus katholiek is. De essentie van terrorisme is juist dat het altíjd uit een klein hoekje komt. Er zijn altíjd maar een paar dwaallichten nodig om op grote schaal dood en verderf te zaaien.

In september 2001 stierven drieduizend volstrekt onschuldige Amerikanen nadat een handjevol kapers twee vliegtuigen in twee torens vlogen. Eén man zag in de zomer 2011 kans om voor de kust van Oslo ruim zeventig volstrekt onschuldige jongeren af te slachten. En één teruggekeerde djihadstrijder hielp in mei dit jaar te Brussel vier volstrekt onschuldige mensen naar gene zijde.

Om zulke misdadigers te bestrijden, zijn er maatregelen nodig die wellicht ook voor u en mij uiterst onsympathiek zullen uitpakken. Maar ik weet wel wat ik liever heb.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden