De Serie

Prima thrillerserie ‘Bullets’ kent een late, veelbelovende cliffhanger

Sibel Kekilli in ‘Bullets’. Beeld
Sibel Kekilli in ‘Bullets’.

Twee sterke vrouwen draaien om elkaar in ‘Bullets’. De Fins-Belgische thrillerserie biedt te veel zijpaden, maar een killer houdt de kijker scherp.

Op eigen kracht maken de Belgen goede detectiveseries. Maar wie in een klein land echt groot wil worden, moet de grens over, hebben ze zich gerealiseerd. Noordelijk. Ze lieten Nederland links liggen en staken door naar Scandinavië met zijn thrillertraditie. Resultaat: de Belgen zijn nog weer beter op dit punt dan Nederland. Dat werd al pijnlijk duidelijk in de mooie reeks ‘The Team’, die het tot twee seizoenen schopte. Brussel was een van de decors van internationale misdaadonderzoeken, in een samenwerking met onder andere Denemarken.

In Bullets speelt Brussel een kleinere rol, als de plek waar moslimvrouw Madina Taburova wordt gedwongen met een valse identiteit drugs te smokkelen. De bestemming is Finland en dat land is het belangrijkste decor van deze serie. Dat is best gedurfd, want het land is op dit punt toch minder ver dan Denemarken of Zweden. De kijker zal de Finse acteurs die in deze serie te zien zijn niet snel herkennen.

Kwetsbaar

In Finland krijgt Madina, gespeeld door de Duits-Turkse actrice Sibel Kekili die eerder te zien was in ‘Game of Thrones’, te maken met geloofsgenoten die haar het terrorisme in willen trekken. Maar dat gaat zomaar niet. Illustratief voor haar karakter is haar uitspraak ‘ik wil niet de kogel zijn, maar de schutter’. Langzamerhand wordt de kijker duidelijk dat deze Madina in potentie veel gevaarlijker is dan de doorsneedrugssmokkelaar, maar ook dat ze gedreven wordt door duistere krachten die haar eigen leven in Aghanistan al grondig op zijn kop zetten.

Madina, door Kekili goed gespeeld, want afwisselend kwetsbaar en afschrikwekkend, krijgt al snel een waardige tegenhanger.

Dat is Mari Saari, een Finse politievrouw die dan wel niet uit een heftige oorlogssituatie komt zoals Madina, maar die evengoed een donkere jeugd heeft gehad. Zonder ouders en andere familie leeft ze voltijds een undercoverleven. Haar ­bazin gebiedt haar aan te pappen met Madina, om uit te zoeken welke terroristische actie er gepland staat.

Moordzuchtig

De twee sterke vrouwen zullen tien afleveringen om elkaar heen draaien, afwisselend vriendschappelijk en zakelijk of zelfs als tegenstander. Dit alles in het toneel van een buitengemeen donker, regenachtig en somber Helsinki. De acteurs zijn overwegend Fins hoewel de Vlaamse televisiekijker een enkele nationale held in een kleinere rol zal herkennen. Soms gaat het wat traagjes en bewandelt de regisseur zijpaden, maar de aanwezigheid van een uiterst moordzuchtige mede-terrorist, die het voorzien heeft op beide vrouwen, houdt de kijker scherp.

Een prima serie, met op het allerlaatst ook nog een dijk van een cliffhanger. En dan echt ook op het allerlaatst, de aftiteling loopt al bijna. Maar goed, het belooft de komst van een tweede seizoen. En dat is veelbelovend.

‘Bullets’, online bij Lumière of te koop op dvd, 10 afleveringen van drie kwartier, 29.95 euro.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Andere afleveringen vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden