Prima, die aandacht voor het esoterisch gedachtengoed

Nuttig hoor, de correctie die dit dagblad zaterdag aanbracht in het beeld als zouden vooral biblebeltbewoners hun nageslacht inentingen onthouden.

Anders dan menigeen denkt, vormen zij een minderheid (20 procent) van de vaccinatieweigeraars. De meerderheid is sympathisant van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken en/of van een esoterisch angehaucht wereldbeeld.

Natuurlijk maakt het voor het resultaat niks uit. Of je ouders nu menen dat zij de Allerhoogste en Zijn raadsbesluiten niet voor de voeten mogen lopen, dan wel dat besmettelijke ziekten reuze heilzaam zijn voor je organisme, dan wel dat Big Pharma ons allen in de tang heeft - de gevolgen zijn even treurig: jij als kind loopt ongevraagd en volkomen onnodig gevaar.

Maar nu duidelijk is dat het leeuwendeel der weigerachtigen niet tot het bevindelijk-gereformeerde volksdeel behoort, verdient het gedachtengoed van de rest meer aandacht dan het tot nu toe kreeg.

Het trof dat in diezelfde krant een interview stond met de 'flexibele' antroposofe Yolande te Giffel. Alle bekende stokpaardjes uit het spirtuele universum trokken voorbij. Zo beweerde deze mevrouw in alle ernst dat baby's die via de keizersnee ter wereld komen, beginnen met 'een achterstand' omdat ze minder hebben hoeven 'knokken'. Tevens wist ze te melden dat als een kind overlijdt aan de mazelen, zulks simpelweg een kwestie is van 'survival of the fittest'. En beseften wij eigenlijk wel dat de ophef destijds om de Mexicaanse griep doorgestoken kaart was geweest? De farmaceutische industrie ('Die willen gewoon vaccins verkopen') maakt zich immers uitsluitend druk om de eigen portemonnee. En om het helemaal af te maken, bleek de antroposofe ook nog adept van de 'alternatieve genezeres en astrologe' Mellie Uyldert uit wier werk ze bewonderend citeerde ('Ik krijg kippevel van wat ze schrijft').

Nu kan het best dat Yolande te Giffel geen kennis heeft van álle onfrisse ideeën die genoemde kwakzalveres uitdroeg. Bijvoorbeeld niet weet dat Uyldert in het oorlogsjaar 1941 warme woorden schreef over 'het Germaansch kosmisch besef'. Noch dat ze tot haar laatste hoogbejaarde snik de superioriteit van het zuivere blanke ras propageerde onder wiens bezielende leiding de mensheid ooit zal terugkeren tot de Eenheid - of zoiets.

Maar bij een geïnterviewde die zo ongeveer om de andere alinea verzucht dat de buitenwereld zich te weinig verdiept in de achtergrond van haar opvattingen ('Ik vind dat je niet moet praten over dingen waar je helemaal geen verstand van hebt') is die onwetendheid toch wat pijnlijk.

Maar ja. Je onbegrepen voelen - ze zijn er dol op in het alternatieve circuit.

Ook Madeleen Winkler, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen, legde op deze pagina's dinsdag uit dat de kwestie héél anders ligt dan wij in de buitenwereld denken. Antroposofen hebben namelijk géén bezwaar tegen vaccineren, zoals uw krant dit weekend had geschreven. In antroposofische kring wordt juist uiterst 'genuanceerd' over het vraagstuk gedacht. Waarna dokter Winkler ons niettemin inpeperde hoe zegenrijk het is voor het immuunsysteem van een kind om 'een koortsende ziekte zoals mazelen' te doorstaan.

Van mij mag iedereen klagen over onbegrip. Maar klagen over onbegrip voor je onbegrijpelijke opvattingen - het blijft toch een toch een tikje curieus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden