Prille Karel Appel ontdekt tijdens taxatie

Op een taxatiedag is een vroeg werk van Karel Appel ontdekt. De studie ’Een dorpsgezicht aan het water’ dateert uit de tijd van ver voordat Appel (1921-2006) bekend werd in zijn Cobra-periode (1946-1956). De taxatiewaarde bleef daarom beperkt tot 8000 euro, een fractie van de waarde van zijn Cobra-werken.

Van onze redactie kunst

Volgens taxateur Mark Haasnoot is de kwaliteit van het werk ook een stuk minder vergeleken bij zijn schilderijen uit de Cobra-periode. Dat neemt niet weg dat het een bijzondere ontdekking is.

De eigenaar van het schilderij, die het doek kwam laten taxeren op een taxatiedag voor klanten van ABN Amro in Amsterdam, overweegt het aan te bieden aan het Cobra Museum in Amstelveen. Er werden meer bijzondere werken ter taxatie aangeboden. Zo kwam iemand langs met een schilderij van de jonge Isaac Israëls (waarde 15.000 tot 20.000 euro) en liet een ander een liggend naakt van Willem Paerels (10.000 euro) taxeren. Deze eigenaren wisten al dat het om werk van respectievelijk Israëls en Paerels ging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden