Prikpil voor mannen is geen pretje, maar wel betrouwbaar

Van onze wetenschapsredactie AMSTERDAM - Wekelijkse injecties met het geslachtshormoon testosteron kunnen bijna 99 procent van de mannen (tijdelijk) onvruchtbaar maken.

De prikpil voor mannen heeft daarmee volgens onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie het stadium van betrouwbaar anticonceptie-middel bereikt. Bij eerdere studies bleek 60 procent van de mannen er door beschermd, maar nieuw onderzoek onder 399 stellen uit negen landen kwam uit op een succespercentage van 98.6: vier vrouwen werden zwanger. Een en ander blijkt uit een publicatie in het Amerikaanse tijdschrift Fertility and Sterility.

De testosteronprikken verlagen de hoeveelheid geproduceerde zaadcellen. Dat lijkt een eigenaardig effect voor een mannelijk geslachtshormoon, maar door een verhoogde testosteron-concentratie in het bloed zien de hersenen geen aanleiding om de natuurlijke testosteronproducenten, de zaadballen, te activeren. Als de testes dat seintje van boven, uit de hypofyse, niet krijgen maken ze dus ook minder zaadcellen aan.

Dat aantal kan door de prikpil zover teruglopen, tot onder de 3 miljoen zaadcellen per milliliter sperma tegen 50 tot meer dan 100 miljoen normaal, dat anticonceptie voor vrijwel alle mannen is gegarandeerd. Erg praktisch is de prikpil echter nog niet, een wekelijkse injectie is geen pretje. Er wordt nu gezocht naar andere toedieningswijzen: bijvoorbeeld een dagelijkse pil in combinatie met langdurig werkende injecties of implantaten in de huid, waarbij het middel langzaam vrij komt.

Of de prikpil ook feitelijk zal worden gebruikt, hangt mede af van onderzoek naar de bijverschijnselen, voor een deel bekend uit de sport. Deze 'spierversterker' wordt er ondermeer van verdacht de oorzaak te zijn van een verminderde libido, toename van gewicht, een vette huid en mogelijk zelfs van hartklachten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden