Prik weigeren

Roel Coutinho slaat de spijker op zijn kop: er leeft inderdaad een bepaalde onvrede in de maatschappij die naar buiten is gekomen sinds meisjes van 12 ingeënt worden tegen baarmoederhalskanker. Maar die onvrede is lang niet zo irrationeel als hij denkt. Veel mensen zien nu eenmaal hoe de reguliere geneeskunst tekortschiet. Daar kan geen reclamecampagne, hoe knap ook bedacht, tegenop.

Vaccineren betekent: als het ene virus onder controle is, doemt het volgende weer op. Dus is het beter om het natuurlijke immuunsysteem versterken, zodat mensen krachtig genoeg zijn om alle bedreigingen het hoofd te bieden. Daarnaast is er algemene twijfel over medische techniek. De homeopathieschappen in de supermarkt laten zien dat velen er tegenwoordig zo over denken.

Het getuigt van arrogantie om het weigeren van de hpv-vaccinaties ’kuddegedrag’ te noemen, of ’doorgeschoten individualisme’.

Coutinho ergert zich aan de irrationele afwegingen van ouders. Het klopt: mensen betrekken hun gevoel in belangrijke kwesties. Dat is alleen maar winst. Deed de reguliere geneeskunst het ook maar.

Wendy Schouten, moeder van vier jonge kinderenDelft

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden