’Prijzenslag op pillenmarkt is funest voor ons’

leiden – - Directeur Ben Haneveld van geneesmiddelproducent Apotex in Leiden hunkert naar rust aan het pillenfront. De prijzenslag op de pillenmarkt is op langere termijn slecht voor de patiënt, zegt hij. „Minister Klink moet ons uit de wurggreep van de zorgverzekeraars halen.”

Joop Bouma

Zijn bedrijf produceert onder meer generieke medicijnen: middelen waarvan het patent is verlopen en die door andere fabrikanten mogen worden nagemaakt. Apotex maakt een miljard tabletten per jaar. Sinds enige tijd is de generieke productie van het bedrijf verliesgevend.

Dat is het directe gevolg van het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Zij vergoeden sinds 2008 van veel geneesmiddelen alleen nog de goedkoopste variant. Het nieuwe beleid leidde tot een scherpe prijsval, die ook apothekers trof. Zij zagen kortingen en bonussen verdampen.

Veelgebruikte middelen, zoals maagzuurremmers en cholesterolverlagers, worden door grote fabrikanten van generieke middelen voor onmogelijke prijzen op de markt gedumpt. De prijsdalingen zijn spectaculair. Het leverde Klink tot dusver zeker 400 miljoen op.

Maar voor de fabrikant pakt het beleid funest uit, zegt Haneveld in zijn kantoor op het Bio Science Park in Leiden. „Voor dertig eurocent kan ik geen dertig pillen simvastatine produceren, verpakken en leveren”. Hij is inmiddels gestopt met de productie van de cholesterolverlager. En hij gaat stoppen met het maken van de maagzuurremmer omeprazol.

Sinds de invoering van dit preferentiebeleid staat de wereld van de generieke pillenmakers op z’n kop. Nu zorgverzekeraars de markt in de greep hebben, bedenken ze constant manieren om de prijzen te drukken. Steeds meer middelen worden preferent verklaard, waardoor alleen de laagste aanbieder het exclusieve recht op levering krijgt.

Alleen de grootste partijen op de markt kunnen in die wedloop nog meedoen, zegt Haneveld. Hij is bang dat de productielijnen van Apotex moeten worden stilgelegd als het beleid niet verandert.

Hij vindt dat Klink zich onvoldoende realiseert dat met dit prijsbeleid het paard achter de wagen wordt gespannen. „Generieke fabrikanten zullen minder snel geneigd zijn middelen op de markt te brengen. Het risico is te groot dat de investering niet kan worden terugverdiend. Dat leidt tot verschraling van het aanbod, dat is slecht voor de marktwerking.”

Haneveld is de eerste om toe te geven dat het tijd werd dat de bonuscultuur in de geneesmiddelensector werd opgeblazen. „Apothekers verdienden te veel aan die bonussen. Maar intussen heeft de overheid de macht in handen gegeven aan één van de marktpartijen, de zorgverzekeraars, en die partij bepaalt nu de prijs. Klink heeft de zorgverzekeraars de vrije hand gegeven. Dat is fout beleid. De overheid had zelf prijsmaatregelen moeten nemen.”

Haneveld breekt ook een lans voor de apotheker, die door het beleid voortdurend te maken krijgt met andere middelen die hij voor patiënten moet inkopen. „Klink zegt dat hij honderden miljoenen heeft verdiend, maar niemand kan mij vertellen wat dit beleid kost aan administratieve lastenverzwaring bij apothekers en zorgverzekeraars.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden