Prijzenoorlog zorgt voor onrust onder notarissen

AMSTERDAM - Een prijzenslag in de wereld van het notariaat zorgt voor onrust binnen de beroepsgroep. Het merendeel van de notarissen wil een eigen belangenvereniging oprichten.

Dat blijkt uit een ledenmonitor van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), die de kwaliteit en onafhankelijkheid van het notariaat moet handhaven. Reden voor de onrust is het veronderstelde onvermogen van de KNB om misstanden binnen de notarismarkt aan te pakken, die het gevolg zijn van de in 1999 geïntroduceerde liberalisering. Prijsconcurrentie heeft sommige notarissen er sindsdien toe verleid de grenzen van het toelaatbare op te zoeken.

Leon Verstappen, hoogleraar notarieel recht aan de rijksuniversiteit Groningen, vindt de liberalisering te ver doorgeschoten. ,,Notarissen zijn ambtenaar en ondernemer tegelijk, maar sinds 1999 ligt de nadruk erg op de ondernemerskant. Marktwerking is gevaarlijk.” Zo wijst hij erop dat sommige notarissen goedkoper kunnen werken doordat ze zaken per volmacht afhandelen. Daar-mee voldoen ze niet aan de verplichting hun cliënt volledig voor te lichten.

Verstappen zoekt de schuld voor deze ontwikkeling bij de overheid, maar ook de KNB heeft een verantwoordelijkheid. ,,De KNB zou meer zaken moeten aanbrengen bij de toezichthouders. Want er is iets ernstigs aan de hand - de eer en waardigheid van het ambt zijn in het geding.” Een belangenvereniging zou via zelfregulering verbetering kunnen brengen.

Aart Heering, bestuursvoorzitter van de KNB, ziet echter weinig in 'sociaal gedram', juist omdat notarissen die de regels van eer en waardigheid aan hun laars lappen zich er weinig van aantrekken. Hij is voorstander van de strenge toepassing van regels, en de KNB doet wat ze kan. ,,Wij zijn bezig vast te stellen wat behoorlijk gedrag is door zaken voor de rechter te brengen en zo jurisprudentie te ontwikkelen.”

Heering zal vandaag tijdens de ledenvergadering van de KNB wel plannen ontvouwen voor een ledenplatform bínnen zijn organisatie. Dat moet een 'natuurlijk kanaal' worden waar notarissen hun onvrede kunnen uiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden