Prijzen voor 'Zeepijn' van Mutsaers en 'Times Square Dance' van Rijnvos

Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst heeft dit jaar -anders dan voorheen- veertien kunstprijzen en elf aanmoedigingsprijzen tegelijkertijd toegekend. Met de kunstprijzen worden projecten bekroond die een belangrijke betekenis hebben binnen het oeuvre van de kunstenaar of binnen de betreffende kunstdiscipline. Aan de kunstprijzen is telkens een bedrag van 15000 gulden verbonden. Winnaars van een aanmoedigingsprijs krijgen ieder 7500 gulden.

De Herman Gorterprijs gaat dit jaar naar Hester Knibbe voor de dichtbundel 'Antidood', een reeks gedichten waarin een moeder verslag doet van de ziekte van haar zoon. De bundel opent met de diagnose van een hersentumor en besluit met een opdracht aan de chirurg die de beslissende ingreep moet verrichten.

Kees 't Hart sleept de Multatuliprijs binnen voor zijn roman 'De revue'. Het boek handelt over een toneelmedewerker die de volgspot bedient en daarmee steeds een van de toneelspelers in het licht zet.

Charlotte Mutsaers krijgt de Busken Huetprijs voor haar essaybundel 'Zeepijn'. Volgens de jury is 'Zeepijn' niet alleen een zoektocht naar het verband tussen de zee en de pijn- of dennenbomen, maar ook een speurtocht van de auteur naar de bronnen van haar verbeelding en haar gevoel.

In de categorie muziek gaat de Matthijs Vermeulenprijs naar Richard Rijnvos voor zijn compositie 'Times Square Dance'. Volgens de jury sluit Rijnvos' muziek niet aan bij de heersende trend. De prijswinnende compositie is, binnen de beperking van de klassieke strengheid, rijk aan contrasten in kleur en samenklank, aldus de juryleden. Michel van der Aa krijgt een aanmoedigingsprijs voor de compositie 'Attach'.

In de categorie toneel gaat de Albert van Dalsumprijs naar Pieter Kramer voor de tv-serie 'Hertenkamp'. Hoewel de tv-productie officieel niet in het hokje toneel valt, heeft de jury er geen moeite mee de prijs uit te reiken. Volgens de juryleden verdient Kramer de prijs juist, 'omdat hij hardnekkig en bij voortduring bezig is kleine gaatjes te boren in de vele scheidingswandjes die het Nederlandse drama rijk is'. Rieks Swarte krijgt voor de voorstelling 'Alice' de Jan Nelissenprijs. De aanmoedigingsprijs toneel gaat naar Sanne van Rijn voor de voorstelling 'Laten we flink zijn'. De L.J. Jordaanprijs gaat naar Jos de Putter voor de documentaire 'The making of a new empire'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden