Prijzen voor schrijvers en kunstenaars

De schrijvers Erik Menkveld, Dirk van Weelden en Geert Mak zijn de winnaars van de drie verschillende prijzen die de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde dit jaar toekent.

Erik Menkveld kreeg de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs van vijfduizend gulden, voor de dichtbundel 'De Karpersimulator', zijn debuut van anderhalf jaar geleden. Aan Dirk van Weelden werd voor zijn gehele oeuvre - van 'Tegenwoordigheid van geest' tot en met de roman 'Orville' - de Frans Kellendonk-prijs toegekend. Deze driejaarlijkse prijs ter waarde van tienduizend gulden gaat naar werk dat uitmunt door literair niveau, intellectuele onafhankelijkheid en oorspronkelijke visie. Geert Mak krijgt voor zijn boek 'Hoe God verdween uit Jorwerd', de Henriëtte Roland Holst-prijs van drieduizend gulden, die wordt toegekend op grond van sociale bewogenheid en literair niveau.

Ook in andere kunstsectoren werden prijzen toegekend. Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer, schilderes Elka Oudenampsen en choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten kregen de Philip Morris Kunstprijzen. De Philip Morris Finest Selection Foundation kent jaarlijks in de categorieën muziek, beeldende kunst en dans prijzen toe aan jonge kunstenaars. Zij krijgen een beeldje, 50 000 gulden en - op 5 november - de gelegenheid zich te presenteren in het Cobra Museum en de Schouwburg van Amstelveen.

Greco en Scholten werden geprezen voor de manier waarop zij 'de spanning tussen lichaam en geest uitdiepen', Wouters van den Oudenweijer om zijn 'vermogen om een muziekcompositie nieuw leven in te blazen en Oudenampsen voor haar 'onderzoekende en vernieuwende manier van werken'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden