Prijzen en verkopen woningen in 2010 stabiel

AMSTERDAM (ANP) - Het afgelopen jaar is de gemiddelde verkoopprijs van Nederlandse woningen stabiel gebleven. De verkoopaantallen waren ook ongeveer gelijk aan die in 2009. Dit maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekend.

Gemiddeld werd per woning in het vierde kwartaal 230.000 euro neergelegd. Dit was ongeveer evenveel als in de laatste maanden van 2009. In de eerste twee kwartalen van 2010 zijn de prijzen wat opgelopen, maar in het derde kwartaal was sprake van een krimp die de eerdere stijging teniet deed, aldus de NVM.

NVM-makelaars verkochten in 2010 bijna 95.000 woningen, 0,9 procent meer dan in 2009. De NVM schat dat op de hele Nederlandse woningmarkt circa 128.000 woningen zijn verkocht, ongeveer evenveel als in 2009.

Lichte opleving

Ger Hukker, de voorzitter van de NVM, signaleerde een lichte opleving in het vierde kwartaal. ,,We merken dat consumenten weer durven te bewegen. Er is een ruime keuze en de betaalbaarheid is goed. Bovendien heeft het nieuwe kabinet een einde gemaakt aan de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek en een stringent economisch beleid aangekondigd. Dit 'Rutte-effect' lijkt zijn weerslag te vinden in de verbeterde verkoopcijfers.''

Het woningaanbod is het afgelopen kwartaal verder toegenomen. NVM-makelaars hadden halverwege het vorige kwartaal ruim 144.000 woningen te koop staan. Voor de financiële crisis in 2008 waren dit er nog 97.000. Volgens Hukker is het grote aanbod een belemmering voor de woningmarkt. ,,Er zit een steeds grotere prop van moeilijk verkoopbare woningen in de markt. Die prop belemmert een vlot herstel.''

Een ander obstakel

Een ander obstakel voor herstel is de terughoudendheid van banken met het geven van hypotheken. Hierbij speelt het strengere toezicht van vooral de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een rol. Daarnaast zijn ook de eisen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aangescherpt.

De NVM verwacht daarom wederom een moeilijk jaar voor de woningmarkt. De makelaars voorzien dat de verkopen in 2011 op hetzelfde niveau zullen blijven. De prijzen zullen mogelijk een lichte daling laten zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden