Prijsstunten met merkparfums in gevaar door import-beperking

Van onze redactie economie ZAANDAM - Etos vreest binnenkort niet meer te kunnen stunten met bijvoorbeeld goedkope merkparfums. Het recente verbod op de parallelimport van goedkope merkartikelen zal op termijn leiden tot een aanzienlijke versmalling van het aanbod van de drogisterij-keten.

De winkelketen, onderdeel van detailhandelsconcern Ahold, heeft geregeld aanbiedingen van “wereldgeuren met een prijs van 15 tot 80 procent ònder de gebruikelijke winkelwaarde”. Behalve goedkope merkparfums worden vaak ook filmrolletjes en andere klantentrekkers tegen veel lagere prijzen aangeboden.

Etos-topman W. Vreezen zegt dat een aantal voordeelacties alleen mogelijk is omdat de keten de producten zelf rechtstreeks in het buitenland inkoopt.

Volgens de nieuwe Wet op het merkenrecht kan iemand die de exclusieve distributierechten van een artikel verwierf alle andere import laten verbieden. Althans van buiten de Europese Unie. Want binnen Europa is er sprake van één markt. Tot nu toe is Etos - met 295 vestigingen een van de grootste drogisterij-ketens - nog niet gemaand om de parallelimport stop te zetten. Maar Vreezen acht de kans groot dat dat binnenkort gaat gebeuren.

Een bedrijf als Etos wil zijn eigen prijsbeleid kunnen voeren. Maar als een fabrikant het er niet mee eens is dat zijn artikel tegen stuntprijzen wordt aangeboden, kan hij de officiële leverantie stop zetten. In een vergelijkbaar geval werd bierbrouwer Grolsch, die niet langer aan een discountwinkelier wilde leveren, eind vorig jaar door de rechter in het gelijk gesteld.

Het is de bedoeling dat aan een dergelijke verticale prijsbinding binnenkort een eind wordt gemaakt. Minister Wijers van economische zaken wil dit bereiken via zijn nieuwe Wet economische mededinging, waarin het opleggen van bodemprijzen wordt verboden.

Etos-directeur Vreezen is er evenwel niet gerust op dat zo'n formeel verbod ook in de praktijk zal werken. Wanneer een fabrikant een bepaalde voordeelactie wil tegenwerken, zal het moeilijk zijn de verkrijgbaarbeid van het betreffende product bij zo'n actie gegarandeerd te krijgen, vreest hij. “In de praktijk word je dan toch gehinderd een eigen prijsbeleid te voeren.” Omdat Etos met dergelijke leveranciers niet in zee kan gaan, zal het aanbod van goedkope merkartikelen op den duur versmallen, verwacht Vreezen.

Het ministerie van economische zaken heeft inmiddels toegezegd te zullen onderzoeken, of de nieuwe wetgeving ten aanzien van de parallelimport inderdaad leidt tot schadelijke neveneffecten, zoals een ongewenste monopoliepositie voor importeurs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden