Prijslijst ziekenhuisingrepen interessant voor kleine groep

"Iedereen die voor zijn ziektekosten bij CZ is verzekerd, kan sinds gisteren de prijs van relatief eenvoudige ziekenhuisingrepen opzoeken."Beeld thinkstock

Dit is nog maar het begin, zegt de Consumentenbond over het vrijgeven door zorgverzekeraar CZ van de prijs van ziekenhuisbehandelingen. Maar wie heeft hier iets aan? Een beperkte groep verzekerden, zo blijkt.

Iedereen die voor zijn ziektekosten bij CZ is verzekerd, kan sinds gisteren de prijs van relatief eenvoudige ziekenhuisingrepen opzoeken. Het is voor het eerst dat een verzekeraar deze kosten openbaar maakt. De Consumentenbond, die op publicatie had aangedrongen, noemt dit nog maar het begin. Maar wie heeft er wat aan? En gaat de publicatie de zorg goedkoper of beter maken?

Wat laat deze lijst zien?
CZ, een van de vier grote zorgverzekeraars, heeft alleen de prijzen van behandelingen bekendgemaakt als die in elk geval in één ziekenhuis goedkoper zijn dan het maximale eigen risico van 855 euro. Voor patiënten met een hoog eigen risico die willen weten of ze iets kunnen besparen, kan deze lijst met enkele honderden behandelingen per ziekenhuis dus interessant zijn. Maar het merendeel van de pakweg 30.000 behandelingen is veel duurder en staat niet op deze lijst. De lijst geeft dus maar een beperkt inzicht in de kosten.

Wie kan hiervan profiteren?
Het zijn dus met name CZ-verzekerden met een hoog eigen risico die hier wat mee kunnen. Omdat zij verhoudingsgewijs veel zelf betalen, is het in hun voordeel als ze weten welk ziekenhuis een behandeling goedkoop kan uitvoeren. Slechts 12 procent van alle verzekerden in Nederland heeft gekozen voor een hoger eigen risico dan het verplichte bedrag van 385 euro. Van die 12 procent heeft driekwart gekozen voor het maximale eigen risico van 885 euro, omdat de maandpremie dan laag uitvalt.

Operatie bij bijholte-ontsteking. Beeld Trouw
Operatie bij bijholte-ontsteking.Beeld Trouw

Dit zijn vaak jongeren, en zij gaan verhoudingsgewijs juist weinig naar het ziekenhuis. Ouderen hebben daarentegen vaak een lager eigen risico dat door frequente bezoeken aan de fysiotherapeut of door medicatiegebruik meestal toch al wordt opgemaakt. Zo bezien is de groep consumenten die hier aan heeft beperkt. Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht, sprak daarom gisteren over "een actie voor de bühne".

Hoe kunnen de prijsverschillen zo groot zijn?
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo berekenen ziekenhuizen de kostprijs van een behandeling anders. De een rekent per behandeling een vast bedrag voor indirecte kosten, zoals de afschrijving van het gebouw; de ander telt er een percentage bij op. Omdat ziekenhuizen van verzekeraars vaak één zak geld voor het hele jaar krijgen, zijn ze bovendien niet zo gespitst op de vergoedingen per behandeling.

Voor ziekenhuizen is het vooral belangrijk dat het totaal uitkomt. Desnoods compenseren ze een goedkope behandeling met een dure. Hun kritiek is nu dat deze, bijna fictieve bedragen vooral in de onderhandeling met verzekeraars van belang zijn, maar niet geschikt zijn om mee te vergelijken. Voor individuele verzekerden kan dat nadelig zijn, want zij moeten in de echte wereld wel een echt bedrag overmaken.

Niersteenvergruizing Beeld Trouw
NiersteenvergruizingBeeld Trouw

Wat kan de impact van deze lijst zijn?
Omdat het in de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en zorgverleners vooral om het eindbedrag per jaar gaat, is het niet waarschijnlijk dat de zorgkosten als gevolg van zo'n lijst zullen dalen. Voert een ziekenhuis te veel (dure) behandelingen uit, dan moeten ze dat zelf betalen.

Zorgverzekeraars waren daar tot enkele jaren geleden nog wat soepeler in, omdat er aan het einde van het jaar een herschikking plaatsvond. Wie extra kosten had gemaakt, kon dat terugkrijgen. Maar daar maakte minister Schippers in 2014 een einde aan.

Hoogleraar Groot denkt niet dat consumenten massaal voor een ziekenhuis zullen kiezen dat een behandeling goedkoper aanbiedt. Omdat de meesten een relatief laag eigen risico hebben en veelgebruikers dat vaak al opgesoupeerd hebben, kiezen ze volgens hem juist eerder voor het duurste ziekenhuis, in de veronderstelling dat dat ook wel het beste zal zijn.

Verwijderen of verschrompelen van spataderen. Beeld Trouw
Verwijderen of verschrompelen van spataderen.Beeld Trouw

Slepende procedure om openbaarmaking
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) noemt de openbaarmaking 'een goede stap voorwaarts' en zegt het belangrijk te vinden dat 'verzekerden nu inzicht hebben in de kosten van ziekenhuisbehandelingen'. Dat is een interessante koerswijziging van de beheerder van de database met alle prijzen van alle ziekenhuisbehandelingen. De publicatie is namelijk een gevolg van een Wob-procedure die de Amsterdamse Open State Foundation twee jaar geleden startte tegen de NZa.

Het verzoek om die cijfers openbaar te maken werd afgewezen, omdat het om concurrentiegevoelige informatie zou gaan. Bij de rechtbank sneuvelde het verzoek tot openbaarmaking eind vorig jaar om dezelfde reden.

Arjan El Fassed, directeur van de Open State Foundation heeft hoger beroep aangetekend bij de Raad van State. Het voormalige Kamerlid van GroenLinks vindt dat elke premiebetaler het recht heeft om te mogen weten welke prijzen zorgaanbieders hanteren.

Hij werd daarin vorig jaar - onverwacht - gesteund door de mededingingsautoriteit ACM. Die gaf aan dat patiënten de tarieven met elkaar moeten kunnen vergelijken, omdat zij zelf ook voor een deel van de kosten opdraaien.

El Fassed drong daarna met de Consumentenbond bij de verzekeraars aan op openbaarmaking. Hij is opgetogen dat CZ een eerste stap heeft gezet, al betreft het maar een fractie van de behandelingen. El Fassed hoopt nu dat de RvS zal besluiten dat álle prijzen van alle behandelingen openbaar gemaakt mogen worden.

Poliklinisch bevallen zonder medische reden en zonder begeleiding. Beeld Trouw
Poliklinisch bevallen zonder medische reden en zonder begeleiding.Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden