Prijskaartje van Hollandsche Bank Unie nog onbekend

(FOTO KOEN SUYK, ANP)Beeld ANP

Twee jaar lang is er onderhandeld over de verkoop van Hollandsche Bank Unie. Maar het is nog altijd onduidelijk wat dit de staat zal kosten.

Eindelijk duidelijkheid, verzuchtten de vakbonden FNV Bondgenoten en De Unie gisteren toen bekend werd dat ABN Amro-dochter HBU alsnog wordt overgenomen door Deutsche Bank. Na twee jaar onderhandelen en liefst zes keer uitstel van eurocommissaris Kroes van mededinging, weten de 1400 werknemers van HBU waar ze aan toe zijn.

De eis van Kroes voor de verkoop stamt uit 2007 als voorwaarde voor de overname van ABN Amro door het consortium van Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland. De geïntegreerde Fortis-ABN Amro bank moest onderdelen afstoten omdat zij in Nederland anders een te sterke positie zou krijgen op de markt voor kleinzakelijke kredieten.

Onder druk van Kroes’ deadline verkocht Fortis de onderdelen in juli vorig jaar voor een pijnlijk lage prijs aan Deutsche Bank. Terwijl het geheel voor circa 1 miljard euro in de boeken stond en analisten een jaar eerder de waarde nog op 1,5 miljard schatten, moest Fortis genoegen nemen met een opbrengst van 700 miljoen euro. Wat de deal voor Fortis nog onaantrekkelijker maakte, was dat de Duitsers garanties eisten: Fortis moest een aantal jaren garant staan voor eventuele verliezen op de kredietportefeuille van 15 miljard euro. Daarvoor moet de bank enkele honderden miljoenen extra aan bufferkapitaal aanhouden.

Na de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis en ABN Amro door de staat een jaar terug stond de overeenkomst met Deutsche Bank op losse schroeven. De beoogde topman Zalm en minister Bos dachten na de nationalisatie niet meer aan de voorwaarde van Kroes te hoeven voldoen. De hele bancaire markt was immers verschoven, waardoor de dominante positie van de nieuwe fusiebank wel mee zou vallen. Maar Kroes hield voet bij stuk: voor een integratie van ABN Amro en Fortis moesten onderdelen worden afgestoten.

De onderhandelingen tussen Deutsche Bank en Financiën verliepen bijzonder moeizaam. Bos moest aan de ene kant verkopen voor toestemming uit Brussel, maar tegelijkertijd rekening houden met het thuisfront. De Tweede Kamer ziet niks in een verkoop tegen bodemprijzen, terwijl de staat voor het verlies opdraait. Garanties op de kredietportefeuille betekenen bovendien dat nu de staat het extra bufferkapitaal in ABN Amro moet steken.

Deutsche Bank stond dus bijzonder sterk: er lag al een gunstige overeenkomst met Fortis, en Financiën zat met een deadline van Kroes in de maag. Als je weet dat je tegenpartij moét verkopen, drukt dat als vanzelf de prijs. Andere gegadigden melden zich ook niet voor de onderdelen.

Pas toen Financiën eind september met BNP Paribas in gesprek trad voor eventuele verkoop van de zakelijke tak van Fortis, kwam er schot in de verkoop. Deutsche Bank liet zich de kans toch niet ontgaan om in één klap de derde bank op de zakelijke markt in Nederland te worden.

De Tweede Kamer houdt Bos nog altijd aan een strak lijntje waar het gaat om extra geld voor de staatsbank. De verkoop van HBU moet apart door de Kamer worden goedgekeurd. Bovendien kreeg Bos begin juli geen toestemming ongevraagd extra kapitaal in ABN Amro te steken. De details van de verkoopovereenkomst met Deutsche Bank, die in de komende weken bekend moeten worden, bepalen uiteindelijk mede hoeveel extra kapitaal de minister nog in de bank zal moeten steken.

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden