Weblog

Prijs zonnestroom daalt ongekend snel

Sinds 2011 produceren mijn panelen veel stroom. De kostprijs per kWh is sindsdien al gehalveerd en die prijs blijft nog sterk dalen. Beeld Vincent Dekker
Sinds 2011 produceren mijn panelen veel stroom. De kostprijs per kWh is sindsdien al gehalveerd en die prijs blijft nog sterk dalen.Beeld Vincent Dekker

How low can you get? Als het om de prijs van zonnestroom gaat, lijken de Amerikanen het ook niet meer te weten. Het ene diepterecord volgt het andere.

Vincent Dekker

Zonnestroom wordt over een jaar of tien de goedkoopste vorm van energie, voorspellen veel deskundigen. Dat is niet helemaal waar. Want op sommige plekken in de wereld is het dat nu al.

Neem de stad Austin, in Texas. Die schreef een veiling uit waarbij degene die de goedkoopste zonnestroom weet aan te bieden, een groot, langdurig contract in de wacht kon slepen. Eerder kwam Dubai met zo'n veiling net onder de 6 dollarcent per kWh uit. Dat leek een overmoedig laag bod van de zonnestroomproducent. Maar nu krijgt Austin jarenlang zonnestroom voor nog geen 4 dollarcent (3,5 eurocent) per kWh. Daar kan geen kolen- of gascentrale, laat staan kerncentrale, tegenop.

De 3,8 dollarcent van Austin verdient nog wel een kanttekening. Die is mogelijk dankzij een investeringssubsidie van 30 procent. Zonder subsidie zou de zonnestroom er 5,5 dollarcent per kWh moeten kosten. Nog altijd ongekend laag.

Verdere verlaging
Een jaar geleden haalde Austin met een eerdere veiling al gesubsidieerde zonnestroom binnen voor 5 dollarcent per kWh (ongesubsidieerd 7 cent). In één jaar is er dus maar liefst 30 procent van de prijs afgegaan. Mocht die prijsdaling in dit tempo doorgaan, wat niet onmogelijk lijkt, dan is zonnestroom dus over één of twee jaar ook voor 3,8 cent te krijgen, maar dan zonder subsidie.

Dat is wat de zonne-energiesector zelf ook ongeveer verwacht. De subsidieregeling loopt volgend jaar af. Dat is volgens de sector dan geen probleem meer.

Hoe laag kan de prijs worden? Gezien alle technische en andere ontwikkelingen die nog in de pijplijn zitten, moet een halvering van de kosten van zonnestroom nog wel haalbaar zijn.

Nederland
In Nederland hebben we minder zon dan in Texas, en dus renderen zonnepanelen hier minder en is zonnestroom duurder. Maar bij ons is stroom uit kolen en gas ook duurder dan in de VS. Dus nadert ook hier het moment waarop zonnestroom het op prijs gaat winnen van die oude koolstofdragers.

Reactie op reacties per 21-07-2015
Veel reacties dit keer, en het is dan ook niet doenlijk en zinvol om op alles reacties in te gaan. Wel wil ik een paar misverstanden uit de wereld helpen.

@Adriaan 1952: Dat jij totaal niet in zonne-energie gelooft (en nooit zult willen geloven, vermoed ik) is je goed recht. Maar gebruik wel de juiste argumenten. Mijn panelen zijn voor mij heel rendabel. Ik heb ze volgens oa @ludenso 'te duur' gekocht, in 2011, maar verdien ze toch in 13 jaar terug, incl. kosten vervanging omvormer. Dat is een rendement van pakweg 7 procent per jaar. Kom daar maar eens om bij een bank.
De kolencentrales worden afgeschreven, zeker, maar de kolen haal je daarmee niet gratis uit de grond. Elke kWh extra van kolen uit een bestaande centrale, kost exra kolen. Elke extra kWh zonnestroom kost extra zon, en is dus gratis.
En die '16 miljard subsidie die je voor mijn panelen betaalt', waar haal je die vandaan? Mijn panelen heb ik aangeschaft zonder één cent subsidie. En als die 16 miljard op een wereldwijde subside slaan, weet je dan hoeveel procent dat is van wat we samen wereldwijd aan stroom uitgeven? Op die 60.000 miljard is dat 0,25 procent...

@Meneer Dick: Dat de VS toch nog subsidie geven terwijl de stroomprijs zonder subsidie al erg laag is, heeft diverse redenen. Historisch: de investeringssubsidie werd afgesproken toen zonnestroom nog duurder was en niet werd voorzien dat de prijs zo snel zou dalen. De subsidie stopt eind 2016. En de kostprijs van stroom in de VS is erg laag door weinig belasting op stroom, ook op de vervuilende stroom van gas-, kolen en kerncentrales.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden