Prijs voor vondst dat koe met naam meer melk geeft

Koeien geven meer melk als ze een naam hebben. Die Britse ontdekking is nu bekroond met een nep-Nobelprijs.

Van onze redactie wetenschap

amsterdam – Een gemiddelde koe geeft 7500 liter melk per jaar. Heeft een koe een naam, zoals Bertha of Klara, dan ligt haar productie bijna 4 procent (285 liter) hoger, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Newcastle.

Voor deze vondst zijn de wetenschappers donderdagnacht in Amerika beloond met de Ignobel-prijs voor diergeneeskunde. Ignobel, wat onedel betekent, is een woordspeling op Nobel.

De jaarlijkse Ignobelprijzen vormen een parodie op de echte Nobelprijzen, die komende week volgen. Het Ignobel-comité beloont onderzoek waar het publiek eerst om moet lachen en daarna over gaat nadenken.

De Britten bekeken in hoeverre het welzijn van melkkoeien invloed had op hun productiviteit. Een naam maakte dus al veel uit. En als de boer vaak in de stal op bezoek kwam, scheelde dat nog meer: 600 liter. Het aaien van een koe leverde 500 liter extra op. „Al die mens-dier-interactie verlaagt de stress van de koe”, licht onderzoekster Catherine Douglas toe. „Het dier maakt dan minder stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, en dat is goed voor de melkproductie.”

De Ignobelprijs voor de vrede gaat naar Zwitserse pathologen die bewezen dat het gevaarlijker is om iemand op het hoofd te slaan met een leeg bierflesje dan met een vol flesje. In beide gevallen kan de schedel breken, maar het volle flesje explodeert door het koolzuurgas vrij snel, en daardoor komt de klap net iets minder hard aan.

De prijs voor de volksgezondheid is toegekend aan Amerikanen die een bijzondere beha hebben ontworpen. Het ding is razendsnel om te bouwen tot een paar gasmaskers: één voor de vrouw zelf en één voor degene naast haar. De eenvoudige gezichtsmaskers moeten bescherming bieden tegen een aanval met biologische of chemische wapens, of tegen nucleair vervuilde stofdeeltjes na een kernramp. Dankzij de gepatenteerde beha kan een vrouw nooit meer haar gasmasker vergeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden