Prijs voor Eva Maria Staal, Hans Hagen, en Johan de Boose

Van onze redactie kunst

amsterdam – De Woutertje Pieterse Prijs is dit jaar gegaan naar Hans Hagen voor zijn boek Verkocht. Aan deze jeugdboekenprijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. De jury noemt Verkocht een boek dat voortleeft „in het hoofd van de kleine en grote lezer, lang nadat de laatste pagina is omgeslagen.” Het boek gaat over de kleuter Yaqub, die door zijn arme ouders wordt verkocht aan een rijke sjeik in Dubai, die hem opleidt tot kamelenjockey.

Hans Hagen (1955) schreef 45 boeken, waarvan zeven samen met zijn vrouw Monique. Voor Sesamstraat schreef hij scènes en een serie voorleesverhalen over Jubelientje. Hij won eerder een Gouden Griffel en vier Zilveren Griffels.

De driejaarlijkse Henriëtte Roland-Holstprijs (2500 euro) gaat naar Johan de Boose voor zijn reisverslag De Grensganger. De Boose krijgt de prijs volgens de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde voor een publicatie ’die uitmunt door sociale bewogenheid en literair niveau’.

De Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs gaat naar Eva Maria Staal voor haar debuutroman Probeer het Mortuarium (2007). Deze in 1925 ingestelde trofee is een ’prijs van aanmoediging’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden