'Prijs op product plakken helpt al tegen verspilling'

INTERVIEW Minister heeft liever akkoord dan regels: Anders zoeken ze de mazen

KAREN ZANDBERGEN

Rond de 2400 adviezen kreeg minister Schippers van volksgezondheid de afgelopen maanden toegestuurd, nadat ze iedereen had opgeroepen om mee te denken over besparingen in de zorg.

Meest gegeven advies? Stop de verspilling! "Artsen moeten zich aan hun eigen richtlijnen gaan houden. Niet die MRI of foto maken als dat niet nodig is. Is deze spataderbehandeling echt nodig of alleen cosmetisch?"

Volgens eerdere plannen zou u zelf gaan snijden in het basispakket. Is dat financieel niet kansrijker dan een specialist laten uitleggen dat behandeling niet wordt vergoed omdat hij niet opschrijft dat het medisch noodzakelijk is?

"Dat is waar. Specialisten moeten het nog uitwerken. Maar ik haal het geld al wel weg."

"Er is zo'n verschil tussen ziekenhuizen. Waar ik woon, in het Gooi, heeft een kind een grotere kans om buisjes in de oren te krijgen dan in een andere regio. Het ene ziekenhuis opereert juist niet bij een hernia waar een andere dat wel doet. Daar is winst te halen."

"Ik heb veel liever akkoorden dan wetten en regels. Bij dat laatste zoeken mensen de mazen: hoe kom ik er onderuit, bijvoorbeeld door net iets anders voor te schrijven."

Huisartsen krijgen alleen meer geld als hun extra werk doorwerkt in ziekenhuizen. Hoe bewijzen ze dat?

"Dat hoeven zij niet te doen, daar moet de verzekeraar op toezien. De huisarts hoeft het niet alleen te doen. Er komt meer geld voor wijkteams en verpleegkundigen.

"Je kunt écht zorgen voor minder verspilling. Ook eenvoudig, door prijsjes op producten te plakken.

Ik hoor het van verpleegkundigen: 'In het verleden opende ik een verpakking, zag dat ik het niet nodig had en gooide het weg. Nu zie ik: dit kost 850 euro.' Dan denk je nog een keer na voordat je het opent."

De semipublieke sector moet topinkomens normeren behalve specialisten. Waarom?

"In 2015 komt er een andere manier van het belonen van specialisten. Als we nu nog snel aan de lonen van specialisten in loondienst gaan sleutelen, kan dat daarbij niet helpen. Je kunt niet alles tegelijk."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden