Prijs Klassiek draait om een emotionele keuze

Sinds september van dit jaar is de NTR (voorheen NPS) in de weer met de ’Prijs Klassiek’. De bedoeling daarvan was om uit een lijst met vijftig onderwerpen uit 500 jaar Nederlandse klassieke muziekgeschiedenis – de Canon van de Nederlandse Klassiek Muziek – één onderwerp te selecteren dat de meeste liefhebbers aanspreekt.

Aan het crossmediale project op Radio4, Nederland 2 en Cultura24 deden al 100.000 mensen mee. Die konden een stem uitbrengen op één van de vijftig geselecteerde onderwerpen, variërend van ’de Nederlandse hoboschool’ tot de koor- en orgelcultuur in Nederland, of verschillende componisten (Vermeulen, Schat) en musici (Haitink, Van Otterloo). Bovendien konden mensen zelf een pleidooi inzenden waarop zij vurig pleiten voor het onderwerp van hun keuze. Degene die dat het beste deed werd toegevoegd aan de vier musici die waren gevraagd om op televisie een pleidooi voor de vier onderwerpen te houden die in de internetstemming het hoogst geëindigd zijn.

Die vier musicerende pleitbezorgers zijn dirigent Otto Tausk (Pioniers van de historische uitvoeringspraktijk), harpiste Lavinia Meijer (Nederlandse harpcultuur), pianist Ralph van Raat (Componeren in Nederland) en blokfluitist Erik Bosgraaf (Nederlandse blaascultuur). Opvallend is dat zich bij die vier musici niet een enthousiaste muziekliefhebber voegde, maar nóg een musicus. Het pleidooi van violiste Liza Ferschtman voor de Nederlandse Radio-ensembles, dat zij hield in het televisieprogramma ’De wereld draait door’, kwam prompt bovenaan de lijst te staan.

De lijst is dus wel wat vertekend, omdat Ferschtman optrad in een veelbekeken programma, en omdat de actualiteit van de voorgenomen bezuinigingen op de omroeporkesten het Prijs Klassiek-project inhaalde. Daar is overigens niets mis mee, want hoe harder en duidelijker het signaal naar Den Haag van de onzinnigheid van dit plan, hoe beter.

Ferschtman staat met bijna 60.000 stemmen ruim bovenaan, gevolgd door Bosgraaf met ruim 40.000 stemmen. Daaronder zijn de aantallen rigoureus minder met in de topvijf verder Jeugdorkesten en De Nederlandse Opera.

Morgenmiddag op Nederland 2 beoordeelt een jury (Miranda van Kralingen, Edwin Rutten en Emile Wennekes) wie het beste pleidooi heeft gehouden. Over het gewonnen onderwerp zal dan later een documentaire worden gemaakt. De keus wordt morgen vast meer dan ooit vanuit een emotie gemaakt. Met het hart dus. Da’s mooi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden