Prijs kankermedicijn verschilt per land, Nederland in middenmoot

null Beeld anp
Beeld anp

De prijs voor nieuwe kankermedicijnen kan sterk uiteenlopen per land. Nederland scoort in de middenmoot.

Een medicijn als Gemcitabine - tegen kanker in onder meer borst en blaas - is in Nieuw-Zeeland vier keer zo duur als in Spanje: 220 versus 55 euro per gram. Nederland zit daar met 140 euro precies tussenin. Bij een langdurige behandeling kunnen de totale kosten daardoor flink uiteen gaan lopen.

Meestal zijn de verschillen een stuk kleiner. Maar in het algemeen zijn patiënten in rijke landen als Zweden, Zwitserland en Duitsland doorgaans het meeste kwijt voor hun medicatie tegen kanker, zo blijkt uit een inventarisatie die het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology vandaag publiceert. Portugezen, Grieken en Spanjaarden betalen vaak minder. "Fabrikanten laten meewegen hoeveel men te besteden heeft", zegt een woordvoerder van Nefarma, de vereniging van farmaceuten.

Opvallende positie
De positie van Nederland - een rijk land - in de middenmoot is dus opvallend. "Nederlanders zijn niet gewend zelf te betalen voor medicijnen, dat kan meespelen", aldus de Nefarma-woordvoerder. "Ook de inrichting van het zorgstelsel kan voor verschillen zorgen. In Nederland is bovendien bepaald dat een nieuw medicijn nooit duurder mag zijn dan in ons omringende landen."

Hier wordt doorgaans rechtstreeks onderhandeld tussen ziekenhuizen en farmaceuten. Hoeveel korting artsen daarin bedingen, is niet af te lezen uit het onderzoek: dat meldt alleen de richtprijs waarmee bedrijven de onderhandelingen openen. Ziekenhuisbestuurder en hoogleraar Wim van Harten van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam vroeg daarom collega's in vijftien landen naar de prijs die zij echt betaalden. Ook dat resultaat staat in The Lancet. Voor een middel als pertuzumab - tegen borstkanker - betalen Franse en Spaanse ziekenhuizen respectievelijk zo'n 3 en 12 procent minder dan Van Harten en collega's. "Ook daar kan meespelen dat Spanje minder rijk is", zegt Nefarma. "En in Frankrijk onderhandelt de overheid direct met farmaceutische bedrijven, dat kan de prijs drukken."

Prijsdaling
De hoge prijzen voor nieuwe oncologische preparaten bezorgen veel ziekenhuisbestuurders hoofdpijn: terwijl ze de stijgende zorgkosten moeten beteugelen groeit deze post als kool. Minister Schippers (volksgezondheid) kondigde eerder aan nieuwe, dure medicijnen in een 'sluis' te plaatsen: pas als de fabrikanten zakken met de prijs, worden de middelen vergoed uit het basispakket voor de zorgverzekering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden