Prietpraat van Wouter Bos en Co Adriaanse

De uitspraken van Nederlandse politieke leiders en voetbalcoaches beginnen opvallende overeenkomsten te vertonen. Beiden praten vaak in raadsels, steeds zeldzamer zijn beiden voor de toeschouwer op een heldere uitspraak te betrappen.

Neem Wouter Bos, Jozias van Aartsen en Jan Peter Balkenende en verschaf hen als alter ego's Co Adriaanse, Foppe de Haan en Ronald Koeman. Waarom hen? De ronkende taal van Wouter Bos na de euroverkiezingen vertaalt zich het best naar Co Adriaanse van AZ. Co weet uitspraken te doen die slechts weinigen begrijpen, maar hij kijkt zo dat het heel logisch lijkt wat hij vertelt. Jozias van Aartsen kwam over als een echte Foppe de Haan uit Heerenveen die er voor het voetbalpubliek geen doekjes om windt. Balkenende was Ronald Koeman van Ajax, altijd netjes en nooit kwaad.

We verplaatsen de situatie naar de verkiezingsavond. De politieke leiders geven hun reactie. Ferry Mingelen heeft voor het gemak de rol van Hans Kraay jr. ,,Co, wel gewonnen maar toch verloren? Is dat het verhaal van deze wedstrijd voor de PvdA?'' ,,Ik dacht het niet, Hans. Een historische overwinning. Als dit geen signaal is aan Koeman dat het niet goed gaat, dan weet ik het niet meer. Het is bovendien de eerste keer dat Koeman met het CDA een wedstrijd verliest en zeker niet de laatste keer.''

,,Ronald, ben je het eens met de conclusie van Wouter?'' ,,Ach, deze wedstrijd ging niet over voor of tegen Koeman. Nee, voetbal gaat om het spelletje. De grote winst van vanavond is dan ook: Europa leeft!'' ,,Foppe? Korte reactie?'' ,,Nou, Hans, ik denk dat je kan constateren dat het resultaat van vanavond voor ons ronduit slecht is. Bar slecht. De problemen die het team afgelopen week heeft gekend met Dijkstal en Nijs hebben daaraan niet geholpen. We zijn er kennelijk onvoldoende in geslaagd om onze toeschouwers te boeien.''

Waarom deze vergelijking? In ons voetbalgekke land zijn coaches personen geworden die bijna dagelijks prietpraat mogen uitkramen. Met politici dreigt hetzelfde te gebeuren. Voetbal echter is en blijft in essentie volksvermaak. Politiek is geen volksvermaak, maar volksvertegenwoordiging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden