Priester uit Polen bekent schuld aan kwarteeuw spionage

De vooraanstaande Poolse priester Michal Czajkowski geeft toe dat hij 24 jaar heeft gespioneerd voor de communistische geheime dienst.

Tot nu toe had de gewaardeerde priester-hoogleraar, boegbeeld van de liberale fractie binnen de rk kerk in Polen, en medevoorzitter van de Poolse raad van Christenen en Joden, alle aan zijn adres geuite beschuldigingen ontkend.

Maar gisteren trad Czajkowski (72) naar buiten: „Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden en om vergeving vragen, in het bijzonder aan diegenen die ik schade heb berokkend. Mijn schuld lijdt geen enkele twijfel”, schreef hij in een verklaring. „Ten overstaan van God heb ik reeds mijn berouw betoond. Nu doe ik dat tegenover de mensen.”

Michal Czajkowski was volgens het Poolse Instituut voor Nationale Herinnering (IPN) een gewillig geheim agent, die rapporteerde over pro-democratische activiteiten van collega-geestelijken. In de periode 1960 tot 1984 schreef de verklikker – volgens het IPN onder het pseudoniem ’Jankowski’ – in ruil voor een paspoort en enkele geldbedragen, uitgebreide verslagen over zijn medepriesters en over de spanningen binnen de katholieke kerk. Zo werd hij een van de belangrijkste informanten van de voormalige communistische geheime dienst.

Czajkowski zegde zijn samenwerking met de geheime dienst op, toen in oktober 1984 de Warschause priester Jerzy Popieluszko werd vermoord. Een van zijn moordenaars was de officier van de geheime dienst met wie ’Jankowski’ samenwerkte. Popieluszko was aalmoezenier bij de vakbond Solidariteit, die in zijn parochie een belangrijk steunpunt vond.

Czajkowski’s besmette verleden brengt de Poolse kerk, die nog steeds bezig is in het reine te komen met haar rol onder het communisme, ernstig in verlegenheid. De kerk steunde het pro-democratische Solidarnosc, maar tien tot vijftien procent van haar priesters zou destijds hebben gecollaboreerd met de communistische autoriteiten, zeggen historici. De kerk beschikt over een lijst met 28 namen van priesters die met de communistische diensten hebben samengewerkt, maar weigert deze openbaar te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden