Priester: sorry dat ik misbruikte tieners verleiders noemde

Groeschel in een online video. Beeld
Groeschel in een online video.

De prominente Amerikaanse priester die deze week stelde dat tieners bij seksueel misbruik niet zozeer slachtoffer maar verleider zijn, biedt zijn excuses aan. In een verklaring vertelt Benedict Groeschel dat zijn 'manier van uitdrukken niet meer zo helder is als vroeger'.

Robin de Wever

De opmerkingen van Groeschel leidden tot heftig verontwaardigde reacties, zowel binnen zijn (rooms-katholieke) kerk als daarbuiten. Ook de lezers van Trouw.nl hadden in de reactiekolommen nauwelijks een goed woord over voor de professor pastorale psychologie.

Groeschel, die aan de ziekte van Parkinson lijdt, benadrukt dat het niet zijn bedoeling was 'om de schuld bij het slachtoffer te leggen'. Iemand die een minderjarige misbruikt 'zit altijd fout en is altijd verantwoordelijk. Ik heb mijn leven lang geprobeerd om anderen zo goed mogelijk te helpen. Het spijt me oprecht dat ik mensen heb gekwetst.'

In een interview op de nieuwssite National Catholic Register vertelde Groeschel deze week dat veel mensen denken dat zedendelinquenten handelen 'vanuit voorbedachten rade - ze zien een psychopaat. Maar zo gaat dat niet. Stel: een man heeft een zenuwinzinking en een jongere zet zijn zinnen op hem. In veel gevallen is de jongere - van 14, 16 of 18 jaar - de verleider.'

'Gelegenheidspedofiel niet direct de cel in'
In sommige gevallen zoeken kinderen die zelf geen vader hebben een vaderfiguur. 'Ze zijn niet van plan om zware seks te hebben; eerder een soort romantiek, omhelzen, kussen.' Hij vond dat fatsoenlijke burgers die 'betrokken raken bij één seksuele handeling' niet direct de cel in zouden hoeven, omdat ze niet handelen met voorbedachten rade.

Groeschels kerkelijke orde, waarvan hij mede-oprichter was, noemt zijn opmerkingen 'ongepast en onwaar'. De priester is acht jaar geleden aangereden door een auto en heeft een maand in coma gelegen, verklaart de orde in een persbericht.

'Zijn gezondheid, geheugen en cognitief vermogen zijn de afgelopen maanden sterk achteruitgegaan. (...) Hoewel die zaken zijn opmerkingen niet legitimeren, helpen ze ons te begrijpen hoe zo'n betrokken man zoiets fouts, ongevoeligs en oneigens kon zeggen.' Het artikel waarin Groeschel zijn uitspraken deed is door de redactie van de nieuwssite vervangen door een excuusverklaring.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden