Priester moet relatie na 46 jaar verbreken

©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

Al 46 jaar woont de 81-jarige priester Jan Peijnenburg uit Eindhoven, in weerwil van zijn celibaatbelofte, samen met Threes van Dijck (86). Nooit was dat een probleem: de relatie werd van hogerhand oogluikend toegestaan. Maar nadat afgelopen juli de energieke Rob Mutsaerts aantrad als hulpbisschop in bisdom Den Bosch veranderde dat. Zaterdag ontving Peijnenburg een brief waarin hem zijn schorsing wordt medegedeeld. De priester stapt naar de rechter.

WILFRED VAN DER POLL

Op 28 september opende de kerkelijke rechtbank, in opdracht van Mutsaerts, een onderzoek naar Peijnenburg. Concrete aanleiding vormden een aantal recente publicaties van Peijnenburg en Van Dijck waarin zij het celibaat bekritiseerden. Het bisdom gaf de priester een ultimatum: als de priester zijn geliefde niet vóór 1 december zijn huis uit zou zetten, zou hij zelf uit het ambt worden gezet. De priester koos voor zijn vriendin. Gevolgen heeft de schorsing nauwelijks: Peijnenburg is al gepensioneerd en dient nog maar zelden de sacramenten toe.

Vrienden van Peijnenburg gaan nu een kort geding aanspannen bij de rechtbank. Om, zoals de priester zelf het in NRC Handelsblad verwoordt, "ook ter wille van anderen eens uit te zoeken of de kerkelijke rechten niet strijdig zijn met de burgerlijke rechten". En in het regionale blad Het Belang van Limburg toont de gepensioneerde priester zich strijdlustig: "Desnoods trek ik naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens".

Maar Rik Torfs, hoogleraar Kerkelijk Recht aan de Universiteit van Leuven, geeft hem weinig kans, omdat de vrijheid van godsdienst volgens hem voorrang heeft op het recht op een huwelijk.

Het celibaat staat steeds meer ter discussie onder Nederlandse priesters. Dat bleek vorig jaar al uit een enquête van de EO en het Katholiek Nieuwsblad: vier van de tien priesters gaven aan de discussie erover te willen heropenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden