Priester geschorst voor ritje op hoverboard tijdens mis

Beeld afp

Het is weer eens wat anders: een priester die zich al zingend door de kerk verplaatst op een hoverboard. Een Filipijnse priester dacht zo een vrolijke twist geven aan zijn mis op Kerstavond, maar het rooms-katholieke bisdom van San Pablo kon zijn ludieke actie niet waarderen.

"De Heilige Mis gaat om respect en eerbied. Het is dus geen persoonlijk feest waar iemand iets kan introduceren om de aandacht van mensen te trekken", meldt het bisdom op Facebook.

De video van de mis werd zondag op Facebook gezet door de religieuze organisatie Novus Ordo Insider en trok duizenden kijkers. In het filmpje is te zien hoe de priester luid zingend heen en weer door de kerk tuft op zijn lichtgevende elektrische skateboard, tot grote hilariteit van de kerkgangers.

Het bisdom sprak de experimentele pater daarna vermanend toe via Facebook. "Bij wijze van begroeting zong de priester een kerstlied, terwijl hij op een neer reed op een hoverboard. Dat was fout."

De priester is geschorst en krijgt tijd 'om te reflecteren op de gebeurtenis'. Hij erkent nu dat zijn actie niet goed was en heeft beloofd dat het niet meer zal gebeuren.

Maar van veel gelovigen krijgt de priester juist bijval, zo blijkt uit de reacties op Facebook. "Heel goed, dit was precies wat ik nodig had", schrijft Helena Horwarth. "Laten we een Weesgegroetje zeggen voor de priester, en bidden dat zijn roeping nieuw leven wordt ingeblazen tijdens zijn time-out."

Ook Brian Hughes zag er wel heil in. "Kijk naar de gezichten van de kinderen. Ik snap de formaliteiten van zo'n mis, maar er is wat voor te zeggen om jezelf benaderbaar te maken. Ook de paus komt heel toegankelijk over, al heeft hij dan geen hoverboard."

Niet zonder risico's

Hoewel hoverboards niet harder gaan dan twintig kilometer per uur, kleven er de nodige risico's aan het vervoermiddel. In Nederland en Groot-Brittannië is het sinds deze maand verboden om ermee op de openbare weg te rijden, omdat de zoevende tweewielers al de nodige ongelukken en letselschade hebben veroorzaakt.

In Londen is onlangs een vijftienjarige jongen om het leven gekomen toen hij met zijn hoverboard tegen een bus knalde. Volgens de Londense brandweer hebben de apparaten al zeker drie branden veroorzaakt in woningen, omdat ze in brand vlogen tijdens het opladen. De apparaten worden gemaakt door Chinese fabrikanten en lijken vaak niet te voldoen aan Europese veiligheidsnormen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden