Priem voelt zich vrij, maar blijft

REIMS (ANP) - Na vier maanden van onzekerheid en twijfel is Cees Priem eindelijk hoopvol gestemd. De TVM-ploegleider gaat ervan uit op korte termijn naar huis te kunnen terugkeren.

Onderzoeksrechter Odile Madrolle weigerde de Zeeuw weliswaar toestemming te geven Frankrijk te verlaten, in een verhoor van bijna zes uur heeft ze in zijn ogen begrip voor hem getoond. “Er zit schot in de zaak”, liet Priem gisteren na de ondervraging weten. “Er is eindelijk uitzicht op een oplossing. In het belang van het onderzoek zal ik deze week zeker niet naar huis gaan, maar ik heb het gevoel dat er eindelijk naar mij is geluisterd.”

Madrolle heeft zich bereid verklaard tot een compromis over de opheffing van de vrijheidsbeperkingen van Priem. Tijdens het verhoor hoopten advocaat Joost van Mierlo en zijn Franse collega Bertrand Lavelot de onderzoeksrechter te overtuigen van haar ongelijk hun cliënt in Frankrijk te houden. Ze blijft echter nog altijd weigeren de nietigverklaring van de door haar opgelegde vrijheidsbeperkingen door de rechter-commissaris te accepteren.

Priems raadsmannen hebben Madrolle voorgesteld een 'praktische kalender' op te stellen waarin een traject komt te staan hoe Priem, maar ook verzorger Jan Moors en arts Andrej Michailov, op korte termijn Frankrijk zouden kunnen verlaten. Van Mierlo: “Madrolle staat daar niet afwijzend tegenover. Donderdagochtend gaan we verder praten over de invulling.”

Priem zei na het verhoor zichzelf als vrij man te beschouwen. Ook volgens zijn advocaten kan de oud-renner sinds de nietigverklaring naar huis gaan. De fax met de uitspraak die Lavelot in het hotel in Epernay ontving, heeft dit alleen maar bevestigd. Uit solidariteit met Michailov en Moors wil hij in Frankrijk blijven. “Samen uit, samen thuis”, vindt Priem na bijna vier maanden met Moors in een hotel in Epernay 'opgesloten' te hebben gezeten. Bovendien zitten er risico's aan een vertrek zonder toestemming van de onderzoeksrechter. Van Mierlo: “ Madrolle zou een arrestatiebevel kunnen uitvaardigen en dat willen we niet riskeren”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden