Preventief fouilleren Rotterdam een succes

AMSTERDAM - Rotterdam wil verder met preventief fouilleren. Het evaluatierapport, dat vandaag wordt gepresenteerd, spreekt van 'zichtbare en overtuigende' resultaten. Bij bijna 19000 gefouilleerden nam de politie het afgelopen jaar 578 wapens in beslag. Driekwart van de Rotterdammers staat achter de acties.

Burgemeester, korpschef en hoofdofficier vinden het middel nog steeds nodig om de veiligheid in de wijken te verbeteren. Vijftig fouilleeracties zijn er gehouden sinds de Tweede Kamer september vorig jaar instemde met de nieuwe wet.

Burgemeester I. Opstelten: ,,De roep van de bevolking om preventief te fouilleren is nog altijd groot. Ik heb tot nu toe geen negatieve reacties gehad, ik heb zelfs geen boze brief gezien.'' Wel werd er door gefouilleerden vier keer bij de rechter geklaagd. Die verklaarde drie klachten ongegrond, de vierde is nog in behandeling. In het eerste jaar zijn in Rotterdam 18697 burgers preventief gefouilleerd. Bij één op de 33 werd een wapen gevonden, vooral steekwapens. De politie nam 23 vuurwapens in beslag en hield 653 gefouilleerden aan. De preventieve acties vonden plaats in de probleemgebieden Tarwewijk, Pendrecht, bij de tippelzone aan de Keileweg en in het centrum. Het fouilleren maakt in Rotterdam deel uit van het veiligheidsbeleid. Sinds het nieuwe gemeentebestuur is aangetreden, is het aantal gewapende overvallen en straatroven gedaald. Mede omdat driekwart van de stad achter de nieuwe maatregel staat, spreken burgemeester, politie en justitie van een succes.

Opvallend is dat Rotterdamse allochtonen minder te spreken zijn dan de autochtonen: 58 tegen 84 procent. Ook valt op dat in de wijk waar het meest is gefouilleerd, de Tarwewijk, de tevredenheid van de buurt is gedaald van 55 naar 45 procent.

Opstelten: ,,Dat de cijfers van de Tarwewijk zijn gedaald hoeft niets te maken te hebben met het succes van het preventief fouilleren. Het kan zijn dat sommige bewoners de maatregel als bedreigend beschouwen. Ik heb de gemeenteraad keihard toegezegd dat 'selectief' fouilleren niet wordt getolereerd.''

Het evaluatierapport, getiteld 'Wapenstilstand', is belangrijk omdat in de nieuwe wet de gemeenteraad bepaalt of een stad doorgaat met het middel. Wapenstilstand is de eerste Nederlandse evaluatie van preventief fouilleren. Opstelten: ,,Ik heb het middel nodig en ik voorspel dat dat nog enige tijd gaat duren. Het is goed dat de mensen nu zien dat de politie bezig is.''

Na Rotterdam wordt er nu ook preventief gefouilleerd in Amsterdam, Den Helder, Heerlen, Utrecht en op Schiphol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden