Prettige weekwisseling gewenst

Prettig weekend wensen we elkaar vaak toe en daarbij denken we dan al gauw aan de zaterdag en de zondag. Toch is het een raar gebruik, want in tegenstelling tot wat kalenders aangeven is de zondag niet het einde, maar het begin van de week.


De week van zeven dagen, zoals wij die kennen, stamt uit het oude Israël en is gangbaar geworden na de Babylonische ballingschap (587 v.Chr.). De zevende dag is de sabbat, een rustdag, 'de sabbat des Heren'. Vóór de ballingschap was de sabbat de aanduiding van de volle maan. Dat blijkt bijvoorbeeld uit Jesaja 1:13 en 2 Koningen 4:22-3 waar 'nieuwe maan' en 'sabbat' naast elkaar worden genoemd. Het woord sabbat is ontleend aan het Babylonische woord sjabattoe, dat eveneens staat voor de 15de dag, de volle maan in de maanmaand.


In de Bijbel was de zondag geen rustdag, ook niet in het Nieuwe Testament. Aan het eind van de eerste dag kwamen christenen bijeen voor gemeenschappelijke maaltijden, omdat Jezus op de eerste dag der week was opgestaan. Pas de Romeinse keizer Constantijn de Grote maakte in 321 de zondag tot rustdag. De Romeinen en Germanen noemden de dagen naar hemellichamen, tevens goden. Marsdag of tiusdag (dinsdag), mercurius- of wodansdag (woensdag), jupiter of donardag (donderdag), venus- of freyadag (vrijdag) en saturnusdag.


In het Arabisch en Hebreeuws nummeren de dagen vanaf de zondag (dag 1); in het Grieks en Portugees vanaf maandag (dag 2).


In veel talen wordt de zondag 'dag des Heren' genoemd (Lat. dies dominica; Fr. dimanche; It. domenica; Port. domingo; Gr. kyriakí). De zaterdag heet nog in veel talen 'sabbatdag' (Dui. Samstag; Fr. Samedi; It. Sabato; Port. sábado; Gr. sabbato; Arab. al-sabt).


Bert Klei, jarenlang journalist en columnist van Trouw, adviseerde elkaar 'prettige weekwisseling' te wensen. Kortom: prettige weekwisseling vanavond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden