Prettig kijkje achter de schermen van het dansen, meer niet

Musical

Dommelgraaf & Cornelissen Entertainment

A Chorus Line

***

Het is eigenlijk een rare voorstelling, 'A Chorus Line'. Er is geen verhaal, alleen een verzameling flarden van levensverhalen - het een wat interessanter dan het ander. We zien zeventien dansers tijdens de dansaudities van een Broadwaymusical. En daarmee: zeventien dromen over beroemd willen worden. En zeventien anekdotes over afwijzing, over lelijk zijn, over pushende ouders en te oud worden om gecast te worden. Een enkele keer krijgen de personages je even te pakken, zoals bij Paul, die als kind misbruikt werd. Maar nadat hij hierover heeft verteld in een onderonsje met de regisseur, worden de emoties afgekapt en gaan de dansaudities weer door zonder dat er nog op teruggekomen wordt. Heel onbevredigend. Alleen het lijntje tussen de regisseur (prima, maar vrij onopvallend gespeeld door Edwin Jonker) en zijn ex Cassie (Fleur Jagt) komt een paar keer terug. Zij was ooit een ster, maar is nu werkloos en wil terug in de anonieme chorus line, terwijl de ambitieuze regisseur dat ver beneden haar stand vindt. Een sprankje oud zeer tussen de twee komt naar boven, maar ook dit verhaal blijft op de vlakte.

Dat deze musical uit 1975 zo'n enorme staat van dienst heeft (veel prijzen gewonnen en ruim 6000 voorstellingen op Broadway), komt waarschijnlijk doordat we graag een stukje menselijkheid achter de grote sterren willen zien. Ja, ook zij worstelen met problemen, en ook zij kunnen niet alle dromen waarmaken. Geen prima ballerina worden, maar genoegen moeten nemen met: in een glitterpakje je benen in je nek gooien. De populariteit van tv-programma's als 'The Voice' en 'So you think you can dance' bewijst dat de nieuwsgierigheid naar artiesten achter de schermen nog steeds groot is. Voeg daarbij een opeenstapeling van energieke dansscènes in deze musical en de handen van het publiek zijn gevuld. Regisseur/choreograaf Martin Michel maakte niet heel bijzondere choreografieën, maar er wordt wel heel strak en steady gedanst door het hele ensemble en dat maakt indruk.

Enkele nummers uit de musical zijn inmiddels klassiekers geworden, maar het is jammer dat er, op een paar uitzonderingen na, vaak te hard en te schreeuwerig gezongen wordt. Wel erg komisch hoe Kristine, hilarisch gespeeld door Sabine van Tiel, piepend, krakend, snerpend en geweldig getimed laat horen dat haar probleem is dat ze niet kan zingen. 'A Chorus Line' is prettig entertainment, maar eenmaal buiten, ben je het weer vergeten.

t/m 9 april

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden