Prettig gestoorde familie is geestig en ontroerend

De nieuwe televisieheld Ollie Hartmoed heeft een gigantisch gezin. Bij zijn moeder en stiefvader woont hij met zijn oudere zus, broer en twee halfbroertjes die 'rot op!' tegen hem roepen als hij op hun slaapkamer komt. Bij zijn vader heeft hij een chagrijnige stiefmoeder en drie geadopteerde halfzussen uit China, met identieke staartjes in de haren, die bijna nooit iets zeggen. Alsof dat nog niet genoeg is, gaan ook zijn grootouders scheiden. Opa, die postbode is, neemt Ollie in vertrouwen: hij denkt dat zijn vrouw een ander heeft. En dat klopt, het is de agressieve sportleraar van de bejaardengym, zien ze als ze oma met de auto ophalen.

In deze chaos probeert de hoofdpersoon in de vierdelige VPRO-serie 'Ollie Hartmoed en het Gordijnpaleis', een goedgemutst en gevoelig jongetje, het hoofd boven water te houden. Zijn steun en toeverlaat is opapa: de overgrootvader die de drijvende kracht is achter het familiebedrijf Het Gordijnpaleis. Gordijnen zijn ook voor Ollie de basis van het leven: 's morgens gaan ze als eerste open en in de avond rond je de dag weer af met het sluiten van de gordijnen.

Afgelopen zaterdag zond de VPRO de eerste aflevering uit. Voor volwassenen is de geestige satire op de tijdgeest een feest van herkenning. Het duo Norbert ter Hall (regie) en Robert Alberdingk Thijm (scenario) brengt een serie vol kwinkslagen en komische verwikkelingen die tegelijkertijd ontroeren. Als zijn vriendinnetje Germaine met haar vader paardrijdt vraagt Ollie aan de moeder: "Hoort dat bij de omgangsregeling?" Maar nee, het gaat hier om 'quality time'. In een andere scène duikt moeder, zwanger van haar nieuwe man, onder het dashboard van de auto als Ollie's vader voorbijloopt met zijn tweede vrouw en de drie geadopteerde Chinese dochters. Je moet lachen maar de tranen schieten soms haast in de ogen.

Acteurs als Aart Staartjes, Susan Visser, Kitty Courbois en Bracha van Doesburgh spelen prettig naturel. Toch komt de vraag op: is deze serie voor kinderen net zo aantrekkelijk als voor volwassenen? Ollie dwaalt door een doolhof van stiefouders en biologische ouders, stiefbroertjes, halfzusjes en geadopteerde kinderen en heeft ook nog een lievelingshalfbroer Julius die plotseling een rok draagt en in Julia is veranderd. In het dagelijks leven rennen veel kinderen al met een rugzak heen en weer tussen hun gescheiden ouders. Dit alles op televisie in het kwadraat terugzien is voor hen misschien minder komisch dan voor volwassenen.

Een sterk punt van de makers is dat zij laten zien hoe sterk kinderen kunnen zijn. Ollie kiest zijn eigen weg en vindt een vriendinnetje dat in een gezin woont waar het zó harmonieus is dat je er de kriebels van krijgt. Ook zal de jonge held een haast onmogelijke opdracht vervullen: op zijn 100-ste verjaardag wil Opapa de hele familie Hartmoed bij elkaar hebben. Maar eerst is er nog de tweede aflevering, waarin de prettig gestoorde familie nog verder ontspoort.

'Ollie Hartmoed en het Gordijnpaleis', vierdelige TV-serie van de VPRO. Op zaterdag 17 december weer om 19 uur op Nederland 3. Info: www.vpro.nl

Muziektheater
Jeugdtheater Sonnevanck geeft klassieke verhalen vaak een nieuwe lading met eigentijdse composities. Ook de voorstelling 'iPromise' verrast weer, met muziek voor 2 stemmen, 4 deuren, 44 deurbellen en 97 ringtones. Deze bewerking van een oud Turks verhaal, over een kalief en zijn zoon die op hetzelfde meisje verliefd zijn, eindigt met een dramatische ontknoping. Info: www.sonnevanck.nl

Ook Theatergroep Kwatta pakt samen met Het Gelders Orkest muzikaal uit. Met de familievoorstelling 'Tsaar Saltaan, Prins Guidoon en de Zwaan', naar een sprookje van Poesjkin. Deze succesvolle voorstelling, in 2007 gemaakt in het kader van het Poesjkinfestival, is nu weer te zien. Info: www.kwatta.info

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden