Pretpark vol luchtkastelen trok vooral naïeve beleggers

Dossier failliete vermogensbeheerder riekt naar oplichting 1,2 miljoen euro zoek

De Kleine Arion is failliet. Het faillissementsdossier laat zich lezen als een waarschuwing aan goedgelovige beleggers. Zij blijven berooid achter. Vele tonnen euro's zijn verdwenen en de gepresenteerde grootse plannen blijken slechts illusies.

Een doorstart van de failliete vermogensbeheerder De Kleine Arion zit er ook niet in. De Amsterdamse curator Dagmar Meijers-Ploegmakers heeft onlangs haar eerste openbare verslag gedeponeerd. Daaruit blijkt dat wat zij aantrof zich nog het best laat typeren als een pretpark vol luchtkastelen. Er ligt voor zeker 1,6 miljard euro aan plannen. Vooralsnog een handvol beleggers is wanhopig op zoek naar de ruim 1,2 miljoen euro die zij inlegden. En het dossier ruikt zo sterk naar oplichting dat de curator overweegt aangifte te doen tegen de bestuurders Nico Commijs en Julius Jellema van De Kleine Arion uit Hoofddorp.

Het verslag van curator Meijers geeft een dramatisch beeld van een groep goedgelovige beleggers die zich verbonden aan de zoveelste louche zaak die vooral Nico Commijs opzette. Het is verwonderlijk dat hij zo lang in de financiële sector werkzaam kon zijn. In 1999 kwam hij nog met de schrik vrij. Met vier anderen, waaronder zijn broer, werd hij toen vervolgd voor oplichting van beleggers via het bedrijf Commijs & Partners. De schade was toen 6 miljoen gulden. Hij werd daarvoor veroordeeld zonder strafoplegging. De rechter vond dat de redelijke termijn van berechting was overschreden en hield het daarom bij een veroordeling.

Die man gaat gewoon door, meldden in 1999 gedupeerde beleggers tijdens de rechtszaak. Zij kregen gelijk: eerst ging Commijs Woudstra Investment Management failliet en nu is er het debacle rond De Kleine Arion.

Wat was de formule van De Kleine Arion? Twee tussenpersonen speurden naar mensen die aan een investeringsprogramma mee wilden doen. Gewone Nederlanders - een binnenschipper en zijn vrouw, een tandarts - zagen er wel brood in . De tussenpersonen brachten Commijs en Jellema in stelling, die vervolgens vaak letterlijk aan de keukentafel hun plannen ontvouwden. Minimaal 150.000 euro moesten de beleggers inleggen. Teneinde projecten van geld te voorzien, werden commanditaire vennootschappen opgericht met De Kleine Arion als beherend vennoot. De inleg werd naar een rekening in Zwitserland overgeboekt. Vervolgens zou een bedrag van 1 miljoen euro terugkeren als lening, dat vervolgens weer voor beleggingen zou worden benut. De opbrengst daarvan moest in de projecten worden gestoken.

Ten aanzien van de beleggingen werd samengewerkt met het bedrijf IGH/Investment Group, een bedrijf dat in Duitsland of Zwitserland werd vertegenwoordigd door ene Werner Göbel. De man zou zeer vermogend zijn en directeur zijn geweest van een grote Duitse beleggingsinstelling.

Het verhaal liep niet goed af. De inleg werd gestort, de miljoen euro voor de lening nooit ontvangen. De beide bestuurders Jellema en Commijs wijten hun fiasco aan het niet nakomen van de verplichtingen die Göbel op zich nam. Wat er van de miljoen euro van de vijf beleggers is teruggevonden? Niets. De curator is nog aan het speuren. De kans is groot dat er nog meer gedupeerden zijn.

Waarom hebben de beleggers zich niet bij justitie gemeld? Volgens Chris Liesker (nu van het kantoor Liesker Legal), die de beleggers in eerste instantie bijstond, hoopten die beleggers nog altijd dat zij geld terug zouden zien. Die hoop, en dat is een vast patroon in oplichtingszaken, weerhield ze van een gang naar justitie. Ook toen in september 2011 de Amsterdamse rechter in een handelszaak repte over oplichting en Commijs en Jellema opdroeg 1 miljoen euro terug te betalen.

Een tweede reden waarom deze vormen van oplichting slechts zelden in het strafrecht terechtkomen, heeft volgens curatoren vooral te maken met de geringe bereidheid bij de politie dit soort zeer ingewikkelde zaken op te nemen.

De curator was niet bereid haar verslag nader toe te lichten. Bestuurder Commijs was niet voor commentaar bereikbaar. Hij communiceert via zijn vrouw, de vooral van de tv bekende Clairy Polak. Naar haar rol in het faillissement en die van de echtgenoot van Jellema wordt door de curator nog gekeken.

De Kleine Arion
Maar liefst 45 bedrijven (Ltd naar Brits recht, vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen) zijn in de administratie van De Kleine Arion teruggevonden. Sommige bestaan alleen van naam. Zo is er Cilayama Ltd, dat is opgericht om een haven in Indonesië te realiseren; benodigd bedrag maar liefst 239 miljoen euro. Of Herbal Finance, dat via De Kleine Arion met financiering via Werner Göbel, een Duitse financier, het medicijn Diabetex moest produceren. En ook tot de verbeelding spreekt de aankoop van 300.000 hectare grond voor het verbouwen van het gewas jatropha in West-Timor en Afrika, of de 350 miljoen euro die via Oymapinar gestopt moest worden in een Turks toeristencentrum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden