Prestaties slechter op gemengde school

Gemengde scholen zijn niet bevorderlijk voor de onderwijsprestaties, althans in het voortgezet onderwijs. Scholen met bijvoorbeeld alleen maar leerlingen uit islamitische landen of alleen maar autochtone kinderen scoren beter.

Die conclusie trekt onderwijssocioloog Jaap Dronkers uit onderzoek naar de leesprestaties van vijftienjarige leerlingen in verschillende landen. De uitkomsten maakte hij gisteren bekend in een rede bij zijn aantreden als hoogleraar internationaal onderwijsonderzoek aan de Universiteit Maastricht.

Dronkers gebruikte internationaal vergelijkende tests uit vijftien westerse landen op het gebied van leesvaardigheid. Prestaties van Nederlandse leerlingen werden niet in het onderzoek betrokken. Daarvoor ontbraken de benodigde gegevens. ’Niet erg’, vindt Dronkers; het Nederlandse onderwijsstelsel is niet uitzonderlijk en de uitkomsten van het onderzoek zullen ook hier gelden.

Allochtone leerlingen afkomstig uit islamitische landen scoren duidelijk lager dan alle andere groepen leerlingen die Dronkers onderscheidt. Dat heeft niets te maken met het feit dat zij vaak afkomstig zijn uit lagere sociaal-economische klassen, blijkt uit de cijfers. Dronkers vermoedt dat de verklaring in de islam zelf te vinden is. „Kennelijk zijn bepaalde islamitische waarden en normen – bijvoorbeeld over man-vrouwverhoudingen of eer en schaamte – contraproductief in de moderne westerse samenleving.”

Onderwijsprestaties van moslimkinderen gaan niet vooruit op gemengde scholen. Integendeel, autochtone én allochtone kinderen leveren juist mindere prestaties als ze gemengd naar school gaan, stelt Dronkers vast. In het voortgezet onderwijs werkt het dus niet zo dat de ene groep zich aan de andere optrekt, zoals gezegd wordt door voorstanders van gemengde scholen.

Wie onderwijsprestaties wil verbeteren, moet volgens Dronkers daarom niet streven naar diversiteit. Op grond van zijn onderzoek is er weinig bezwaar te maken tegen volledig witte scholen, en evenmin tegen islamitische scholen.

Desondanks neemt Dronkers zelf geen standpunt in over gemengde scholen. „Ik vind niks, ik reken alleen maar uit”, zegt hij. Er kunnen ook andere argumenten zijn voor gemengde scholen dan onderwijsprestaties, erkent hij. Bijvoorbeeld dat zulke scholen goed zijn voor de integratie of discriminatie verminderen. Er moet volgens Dronkers een ’politieke keuze’ gemaakt worden: voor betere integratie of betere onderwijsprestaties.

Autochtone én allochtone kinderen leveren juist mindere prestaties als ze gemengd naar school gaan . (FOTO OTTO SNOEK)Beeld Otto Snoek
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden