Prestaties op EK beloven nog wat voor de Spelen

Volwassen | Met tien medailles was het EK voor de Nederlandse zwemmers zeer succesvol. Ondanks de onrust rond het toernooi.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Bij het inzwemmen pakte Philippe Lucas zijn stopwatch er al bij. Femke Heemskerk begint hard te lachen als ze vertelt over haar eerste kennismaking met het regime van de Franse coach in Narbonne, bekend om zijn marteltrainingen.

Heemskerk had net vier weken vakantie gehad en moest, als inzwemprogramma, een paar keer achter elkaar 400 vrij zwemmen. Haar tijd werd meteen genoteerd. "Ik dacht: serieus, ga je nu die eerste 400 al klokken?", vertelt Heemskerk.

Nog nooit in haar carrière heeft ze zo hard getraind als in de afgelopen negen maanden. Weken waarin ze 77 kilometer zwom maakten haar sterker, vertelt ze op de slotdag van de EK langebaan in Londen, waar ze twee individuele medailles pakte. "Ik werd elke dag geconfronteerd met iets waarvan ik dacht dat ik het niet kon. Als je dit soort dingen accepteert, kun je meer dan je denkt."

Precies waar ze naar op zoek was. Na een dramatisch verlopen WK zwemmen in Kazan, waarin ze slecht presteerde door spanning, nam de 28-jarige zwemster een rigoureuze beslissing. Ze verruilde Marcel Wouda, de coach in Eindhoven waaronder ze wereldtijden neerzette, voor een alles-of-niets-avontuur in Frankrijk.

EK-brons op de 100 vrij en zilver op de 200 is voor Heemskerk de bevestiging dat ze het goede pad ingeslagen is. Al zwom ze niet de razendsnelle tijden van vorig jaar. Het lukte haar wel eindelijk om in de eindstrijd haar beste races van de week neer te zetten. Zelfs toen haar badpak tien minuten voor de finale van de 200 vrij scheurde, en ze zichzelf snel in een ander pak moest hijsen, bleef ze kalm.

Die actie stond symbool voor een volwassen geworden zwemploeg. Met tien medailles gaan de EK in Londen de boeken in als de meest succesvolle van deze eeuw. Met goud op de 4x200 vrij liet de mannenploeg zien een belofte te zijn voor de Spelen van Rio.

Kopman van de vriendengroep, Sebastiaan Verschuren, blonk in het olympische bad uit met zilver op de 100 en goud op de 200 vrij en Maarten Brzoskowski liet met het verbreken van het record van Pieter van den Hoogenband op de 400 vrij zien een grote belofte voor de toekomst te zijn.

Volwassen was de ploeg ook in de omgang met de onrust die er deze week was bij de staf. De zwemmers lieten zich niet afleiden door commotie over een mogelijk aanblijven van technisch directeur Joop Alberda.

Nadat er een bericht in de media was verschenen dat Alberda niet weg zou gaan na Rio - het werd later ontkend - haalde coach Martin Truijens fel uit. Hij staat niet achter het beleid van Alberda. Onrust, maar de medailles bleven komen. Ook na berichten dat Heemskerk niet op het trainingskamp in Tenerife mocht komen, waar ze haar techniek met Marcel Wouda wil bekijken en aan teambuilding wil doen. Spoedoverleg moet uitwijzen of ze alsnog welkom is.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden