Prestaties Nederlandse Achten op Rotsee beloven wat voor korte én langere termijn

luzern – - De eerste vlootschouw van de Nederlandse roeiploeg voor de Olympische Spelen van Londen 2012 heeft ruimschoots aan de verwachtingen voldaan. Nederland hield aan de afsluitende wereldbekerfinale op de Rotsee in Luzern vier medailles over. Dat belooft wat voor de korte termijn (wereldkampioenschappen eind augustus in Polen) én voor de wat langere toekomst.

Het waren vooral de Nederlandse Achten die in Zwitserland de nodige indruk maakten. De Holland Acht en de Vrouwen Acht behaalden brons, de lichte Acht (niet-olympisch) bij de mannen pakte een dag eerder verrassend goud. Ook de vier-zonder bij de vrouwen (evenmin olympisch) ging als eerste boot over de finish.

Vier Hollandse roeimeiden (Dekker, Bouw, Kingma en Achterberg) hielden twee medailles over aan de driedaagse op de Rotsee. Zij werkten in Luzern een dubbelprogramma af, met finales zowel in de Acht als in de vier-zonder. Waarschijnlijk kiest de technische staf van de Nederlandse roeibond bij de komende WK in Poznan voor dezelfde succesvolle strategie.

Oudgediende Dekker vormde het middelpunt in de Nederlandse roeiploeg. De kopvrouw van Nereus was niet alleen verguld met haar twee medailles in Luzern, maar de politieagente uit Leiden vierde zaterdag ook haar dertigste verjaardag. Een dag later bleek Dekker op slag nog even scherp als op haar 29ste. Achter Roemenië (6.10,76) en de VS (6.13,18) werd de Acht derde (6.13,49).

Bij de mannen won de Holland Acht achter Duitsland en Canada de eerste medaille bij de wereldbeker sinds de bronzen medaille in München 2004. „Dat geeft maar weer eens aan dat het op dit nummer helemaal niet zo eenvoudig is om een plak te pakken”, zei routinier Diederik Simon

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden