Presidentszoon Z-Korea brengt vader in 't nauw

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Nieuwe ellende voor Zuid-Korea's president, Kim Young-sam, die al eerder afscheid moest nemen van corrupte politieke vrienden. Gisteren is justitie een officieel onderzoek begonnen naar de beschuldiging dat Kims bloedeigen zoon, Kim Hyun-chul, bijna 450 miljoen gulden steekpenningen heeft aangenomen van het beruchte Hanbo-concern.

De politie deed gisteren huiszoeking bij een zakenman, die als tussenagent optrad tussen de presidentszoon en Hanbo. Ook het parlement gaat het enorme omkoop-schandaal onderzoeken. Hanbo betaalde politici, opdat zij banken zouden overhalen om leningen te verstrekken aan Hanbo-hoogovens. Toen die in januari bankroet ging, restte een schuld van 11 miljard gulden.

De oppositie meent dat Kim jr., alias 'de kroonprins', een centrale rol heeft gespeeld in de Hanbo-affaire. Gisteren is een verse onderzoeksrechter op de zaak gezet. Diens voorganger had ook niet stilgezeten: een ex-minister, enige adviseurs van president Kim, drie topbankiers en een topman van Hanbo zijn aangeklaagd.

President Kim bood vorige maand op de tv al zijn nederige excuses aan. “Ik buig mijn hoofd in schaamte omdat mensen in mijn directe omgeving betrokken zijn in het schandaal”, zei hij. De regering bood haar ontslag aan, en een nieuwe premier moet een nieuw kabinet vormen.

Maar de Koreanen zijn niet onder de indruk. Bij aanvang van zijn termijn in 1992 kon Kim rekenen op meer dan 80 procent van de Zuid-Koreanen. Nu staat minder dan 20 procent achter hem. “De president zegt dat hij geen rooie cent heeft aangenomen. Maar hoe zit dat dan met zijn zoon en zijn kornuiten?”, zo verwoordt een winkelbediende de achterdocht. Toch heeft Kim zich ook geëxcuseerd voor zijn zoon, die officieel ambteloos is, maar vaak in de regeringsgebouwen verkeerde. “De fouten van een zoon zijn de fouten van een vader”, zei Kim destijds voor tv. Veel Koreanen willen hem daaraan houden.

Om de ramp voor Kim te completeren is donderdag alweer een groot staal-concern, Sammi, op de fles gegaan. De oppositie vermoedt ook hier onfrisse praktijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden