Presidentsverkiezing Oostenrijk weer uitgesteld om slechte stembiljetten

Norbert Hofer van de FPÖ verloor de verkiezingen in mei nipt van de Groene kandidaat Alexander Van der Bellen. Beeld epa
Norbert Hofer van de FPÖ verloor de verkiezingen in mei nipt van de Groene kandidaat Alexander Van der Bellen.Beeld epa

In Oostenrijk worden de presidentsverkiezingen mogelijk weer uitgesteld omdat de kwaliteit van de stembiljetten te wensen overlaat. De verkiezingen zouden op 2 oktober opnieuw worden gehouden nadat de tweede stemronde van de verkiezingen in mei ongeldig was verklaard.

De afgelopen dagen hadden meerdere gemeenten en kiesgerechtigden hun beklag gedaan over stembiljetten waarvan de lijm had losgelaten. Ze arriveerden daardoor niet, zoals is voorgeschreven, afgesloten bij de geadresseerde. Al van minstens vijfhonderd onbruikbare stembiljetten is volgens Oostenrijkse media melding gemaakt.

"Als een kennelijke productiefout het onmogelijk maakt de verkiezingen fatsoenlijk te laten verlopen, dan is het mijn plicht als eindverantwoordelijke van de kiesraad om onmiddellijk uitstel te overwegen'', liet minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka vandaag weten.

Enveloppen
De stembusgang van 2 oktober is nodig omdat het constitutionele hof de tweede en beslissende ronde van de verkiezingen in mei ongeldig verklaarde. Er waren fouten gemaakt bij het tellen van poststemmen. Zo werden de enveloppen in veel districten te vroeg opengemaakt of door personen die daar niet officieel toe bevoegd waren.

Het constitutioneel hof had zich over de zaak gebogen op verzoek van de rechts-populistische FPÖ, wier kandidaat nipt had verloren. FPÖ'er Norbert Hofer kwam ongeveer 31.000 stemmen tekort om voormalig Groenen-leider Alexander Van der Bellen te verslaan. Als de poststemmen niet waren meegerekend, had Hofer gewonnen.

Trouw-redacteur Joost van Egmond schreef destijds dat de verkiezingsuitslag liet zien dat Oostenrijk sterk gepolariseerd is: "een paar duizend stemmen kunnen het verschil maken tussen twee politieke uitersten".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden