Presidentsverkiezing in Peru is nek-aan-nekrace

Presidentskandidaat Keiko Fujimori. Beeld EPA
Presidentskandidaat Keiko Fujimori.Beeld EPA

Het is nog onduidelijk wie de winnaar is van de presidentsverkiezingen in Peru. De resultaten van de verschillende exitpolls gaven kort na het sluiten van de stembussen uiteenlopende uitkomsten.

In twee peilingen had de econoom Pedro Pablo Kuczynski een zeer geringe voorsprong, in een derde peiling ging juist Keiko Fujimori nipt aan de leiding. Zij is de dochter van de vroegere president Alberto Fujimori, die in de gevangenis zit.

In de eerste ronde van de verkiezingen in april won Fujimori, leider van de rechtse partij Fuerza Popular (Volkskracht), 40 procent van de stemmen tegenover 21 procent voor Kuczynski.

Maar Kuczynski heeft de steun verworven van voormalige rivalen die vrezen dat met Fujimori als president de verdeeldheid over haar vaders erfenis zal blijven bestaan.

IJzeren hand
Alberto Fujimori regeerde met ijzeren hand over Peru van 1990 tot 2000. Hij werd veroordeeld voor mensenrechtenschendingen en corruptie en zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit. Zijn aanhangers prijzen hem omdat hij de maoïstische rebellen van Lichtend Pad bestreed en de economie hervormde.

Kuczynski leidt de liberale partij 'Peruanen voor Verandering'. Zijn aanhangers loven hem voor zijn jarenlange beleidservaring als minister van Economie en Energie en als kabinetschef, maar tegelijk wordt hij bekritiseerd vanwege zijn werk als lobbyist en bankier in de Verenigde Staten.

De winnaar zal vanaf 28 juli in functie treden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden