Presidentskandidaten

Abdoellah Abdoellah (60), oud-minister van buitenlandse zaken, lijkt de grootste favoriet. Tijdens campagnebezoeken door het land wordt deze voormalige oogarts ontvangen door duwende massa's en confetti. Zijn vader is een Pasjtoen en moeder Tadzjieks, en hij dankt veel van zijn populariteit aan zijn nauwe band met de in 2001 vermoorde Tadzjiekse rebellenleider Ahmad Sjah Massoed.

Zalmai Rassoel (71) De eveneens voormalige minister van buitenlandse zaken Zalmai Rassoel heeft de broer van Massoed als running mate. De 71-jarige en ongetrouwde Rassoel is een neefje van de laatste koning, naar wiens tijd nostalgisch wordt teruggekeken. Zijn kansen groeiden toen de broer van de zittende president Hamid Karzai zich achter hem schaarde. Hij is de enige kandidaat met een vrouw als tweede vicepresidentskandidaat.

Asjraf Ghani (64) Toch loopt Rassoel achter op antropoloog en voormalig Wereldbankmedewerker Asjraf Ghani (64). Deze westerse intellectueel pleitte nadrukkelijk voor een multi-etnische regering, waarin zelfs de andere kandidaten zitting kunnen nemen. De 'dokter' koos de beruchte Oezbeekse krijgsheer Dostoem als running mate, om de stemmen te winnen van de Oezbeekse minderheid.

Abdoel Rassoel Sajaf (68) is een islamist van de harde lijn en oud-rebellenleider. Hij zou de mentor zijn geweest van een van de aanslagplegers op 11 september en was ook de man die Osama bin Laden uitnodigde in Afghanistan. Als politicus stemde hij onder meer tegen uitbreiding van de rechten van vrouwen. Hij zou te geharnast zijn om veel stemmen te trekken, maar is een man die mogelijk wel vrede kan sluiten met de taliban.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden