President Zuid-Soedan gelast staakt-het-vuren

Beeld EPA

De president van Zuid-Soedan Salva Kiir heeft de militairen van zijn leger SPLA maandag opgedragen de wapens neer te leggen. Hij zei ook nog altijd bereid te zijn samen te werken met zijn rivaal Riek Machar, de huidige vicepresident. De voorbije dagen dreigden hevige vuurgevechten in hoofdstad Juba het jonge Afrikaanse land opnieuw in een burgeroorlog te storten. Nederlanders worden gewaarschuwd uit het land te vertrekken.

"Het is op dit moment kalm en die situatie moet zo blijven", zei Kiirs woordvoerder Ateny Wek Ateny. "De president heeft alle commandanten van de SPLA opdracht gegeven een staakt-het-vuren in acht te nemen." Hij voegde eraan toe dat leden van de strijdkrachten van Machar (SPLA-IO) die zich overgeven bescherming moeten krijgen.

Machar toonde zich na de bombardementen op zijn troepen sceptisch. Hij vond die aanvallen door eenheden van Kiir niet getuigen van diens 'interesse in vrede'. Toch vroeg de voormalig rebellenleider zijn manschappen maandag om zelfbeheersing. Hij zei de hoop voor de toekomst niet te hebben verloren. "Ik pleit voor kalmte en terughoudendheid tijdens deze schermutselingen. Mij mankeert niets. Niemand mag het recht in eigen hand nemen om dit land te destabiliseren."

Zuid-Soedan is net vijf jaar oud geworden, maar er heerste geen feestvreugde tijdens het eerste lustrum. De staatskas van 's werelds jongste land is leeg en de bevolking is moe en getraumatiseerd.

Nederlanders gewaarschuwd
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag roept Nederlanders in Zuid-Soedan op om het land te verlaten. Ze krijgen het advies 'bij de eerstvolgende veilige gelegenheid' te vertrekken en tot die tijd binnen te blijven.

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders slachtoffer geworden van de gewelddadigheden van de afgelopen dagen, meldt het ministerie. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Juba staat via sms en telefoon in nauw contact met de honderd Nederlanders in het Afrikaanse land. Om wie het gaat en wat ze er precies doen, kan een woordvoerster van het ministerie niet zeggen. "We weten wie het zijn."

Zes Nederlandse medewerkers blijven op de ambassade. Het lokale ambassadepersoneel is naar huis gestuurd. "Het geweld is een ernstige schending van het vredesakkoord van augustus 2015 en brengt de verdere uitvoering daarvan in gevaar"', aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag. "We dringen er binnen de Europese Unie op aan om druk uit te oefenen op de Zuid-Sudanese leiders om het geweld te beëindigen, ook door het sanctieregime aan te scherpen en uit te breiden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden