President: VS achter crisis in Darfur

door Sybilla Claus

De Soedanese president Omar al-Bashir heeft gisteren gezegd dat „de oorzaak van de crisis in Darfur de bemoeienis is van externe machten (...) voornamelijk de Verenigde Staten.”

„Wij hebben traditionele methoden en middelen gebruikt om het conflict op te lossen”, zei Al-Bashir vanuit Peking, waar hij de grote China-Afrikatop bijwoont.

Dat lijkt nog niet echt te lukken. Sinds februari 2003 wordt er gevochten in Darfur en het conflict breidt zich alleen maar verder uit, zelfs tot in de buurlanden. De VN en de Afrikaanse Unie (AU) bevestigden gisteren berichten over nieuwe moordpartijen in West-Darfur bij Jebel Moon. Dat deden VN-functionarissen anoniem omdat zij na het recente uitzetten van VN-gezant Jan Pronk vrezen voor repercussies.

In Jebel Moon zijn afgelopen weekend acht dorpen en een vluchtelingenkamp aangevallen door Janjaweed, Arabische krijgers te paard, die steun krijgen van de overheid. Onder de tientallen doden zijn zeker 27 jonge kinderen. Overlevenden reageerden agressief op militairen van de AU-vredesmissie omdat die, zoals gewoonlijk, te laat kwamen om bescherming te bieden.

President Al-Bashir is zijn belofte om de Janjaweed te ontwapenen, die hij al jaren aflegt, nog steeds niet nagekomen. Waar de VN spreken over tegen de 300.000 doden zijn dat er volgens Al-Bashir ’maar tienduizend’ in zeven van de 22 districten van Darfur. „De overige gebieden zijn bijzonder veilig en mensen leiden er normale levens.”

Gisteren meldde VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat de overloop van het Darfur-conflict naar buurland Tsjaad daar de laatste weken voor 63.000 ontheemden heeft gezorgd. Ook in Tsjaad vallen milities dorpjes aan. Een volgend buurland, de Centraal-Afrikaanse Republiek, beschuldigde Soedan er gisteren van rebellen te hebben gestuurd, die daar maandag het stadje Birao innamen. Het gevaar bestaat dat de instabiele regio één groot conflictgebied wordt.

De Chinese president Hu Jintao, die Al-Bashir donderdag ontving, sprak zich voor het eerst uit over het conflict. Hij hield Al-Bashir, een belangrijke olieleverancier, voor dat de kwestie-Darfur in een kritieke fase is gekomen en dat China hoopt dat Soedan de dialoog met alle partijen kan versterken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden