President Venezuela zet ambassadepersoneel VS uit

(TROUW)

De Venezolaanse president Nicolas Maduro weet het zeker. De Verenigde Staten zitten achter de onlangs opgelaaide onrust in het land. Daarom moeten drie Amerikaanse ambassademedewerkers het land onmiddellijk verlaten.

Vorige week kwamen drie Venezolanen om het leven tijdens een demonstratie tegen de regering. Maduro wees oppositieleider Leopoldo Lopez, die het protest organiseerde, als schuldige aan. Via Twitter en een videoboodschap liet Lopez weten niets met het bloedvergieten te maken te hebben, maar sinds vorige week heeft hij zich niet meer in het openbaar vertoond.

Maduro, die Lopez ervan beschuldigt een 'fascistische coup' te willen plegen, vaardigde onmiddellijk een arrestatiebevel uit. Tot ongenoegen van de VS die het opnamen voor de oppositievoorman.

De Venezolaanse president denkt dat Lopez en de VS samenspannen. Hij beschuldigt de ambassademedewerkers ervan te zijn geïnfiltreerd in universiteiten om studenten te winnen voor hun zaak. Aan de onlangs opgelaaide protesten doen vooral studenten mee.

Lopez is een populaire oppositieleider, zijn demonstraties trekken steeds meer mensen. Vorige week kreeg hij 10.000 mensen op de been. Ze demonstreren tegen de torenhoge inflatie van 56 procent en het toegenomen geweld. Venezuela is inmiddels een van de gevaarlijkste landen van Latijns-Amerika.

Maar volgens Maduro is Lopez een marionet van de VS en wil hij zeggenschap over de olieproductie - de belangrijkste inkomstenbron voor de economie. Het is overigens niet de eerste keer dat Maduro Amerikaans ambassadepersoneel de toegang tot het land ontzegt. Vorig jaar, vlak voordat bekend werd dat Hugo Chávez was overleden, werden twee diplomaten het land uit gezet, omdat ze achter de kanker zouden zitten van Chávez.

Oppositieleider Lopez heeft de mensen opgeroepen vandaag opnieuw te demonstreren. Hij vraagt ze om in het wit gekleed te gaan, om te laten zien dat zijn protest vreedzaam is en dat hij elke vorm van geweld veroordeelt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden