President Venezuela noemt Trump in reactie op sancties een 'keizer'

Nicolas Maduro, president van Venezuela. Beeld reuters
Nicolas Maduro, president van Venezuela.Beeld reuters

De Verenigde Staten leggen de Venezolaanse president Nicolás Maduro sancties op. Het ministerie van Financiën meldde maandag dat alle activa van de socialistische leider die onder Amerikaanse jurisdictie vallen worden bevroren. Ook mogen Amerikaanse burgers geen zaken meer met hem doen. Het Witte Huis noemt Maduro 'niet alleen een slechte leider, maar nu ook een dictator'.

Redactie

Maduro toont zich niet onder de indruk van de sancties. In een felle reactie noemt hij de Amerikaanse president Donald Trump een keizer en zegt hij niet bang te zijn voor de financiële beperkingen. Maduro zegt dat hij wordt gestraft vanwege zijn kritiek op de VS. 'Als zelfs de dreigementen van de keizer en sancties me niet intimideren, maakt niets me bang. Leg alle sancties op die je wilt, maar het Venezolaanse volk heeft gekozen voor vrijheid en ik ben de president van een vrij volk', aldus de president van Venezuela in een reactie.

De Amerikaanse maatregelen zijn een reactie op de omstreden Venezolaanse verkiezing van zondag. Die 'illegale verkiezing toont aan dat Maduro een dictator is die de wil van het Venezolaanse volk naast zich neerlegt', zei minister Steven Mnuchin (Financiën) in een verklaring. De VS hadden Maduro al gewaarschuwd voor maatregelen als hij de verkiezing voor de omstreden grondwetgevende vergadering niet zou afblazen. De Venezolaanse president legde die waarschuwing naast zich neer.

In een televisietoespraak zei hij dat de Amerikaanse sancties alleen maar laten zien hoeveel wanhoop en haat Trump Venezuela's socialistische regering toedraagt. Hij verwees ook naar de presidentsverkiezingen waarbij Trump president werd, ook al haalde hij minder stemmen dan Hillary Clinton. 'In de Verenigde Staten kun je president worden met drie miljoen stemmen minder dan je tegenstander. Wat een geweldige democratie!', aldus Maduro. De Venezolaanse regeringsleider hoort nu thuis in het rijtje van de Syrische president Assad, regeringsleider Mugabe van Zimbabwe en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, die al eerder sancties vanuit de VS opgelegd kregen.

Internationale reacties

Internationaal is er veel kritiek op de verkiezingen. Naast de Verenigde Staten hebben ook de Europese Unie en onder andere Canada, Colombia, Mexico en Groot-Brittannië hun ongenoegen over de verkiezingen geuit.

Maduro heeft nog enkele bondgenoten over, waaronder de Boliviaanse president Evo Morales. Hij feliciteerde hem op Twitter met zijn verkiezingssucces. 'Wij wensen het Venezolaanse volk geluk met zijn democratische deelname aan de verkiezing', stond onder meer in de tweets van Morales. 'Die garandeert de eenheid en soevereiniteit van het land. Het laat zien dat de stembusgang sterker is dan kogels.' Naast de steun vanuit van Bolivia zei Maduro ook felicitaties te hebben ontvangen van zijn socialistische collega's in Nicaragua en Cuba.

Oppositieleiders weggevoerd

Twee oppositieleiders in Venezuela zijn weggevoerd uit hun woningen waar zij met huisarrest zaten. Dat hebben hun families verklaard via Twitter. Het gaat om Leopoldo Lopez en Antonio Ledezma. De families houden president Nicolás Maduro verantwoordelijk. De oppositie boycotte de omstreden verkiezing voor de samenstelling van een grondwetgevende vergadering waardoor hij veel meer macht krijgt.

De twee oppositieleiders hebben de afgelopen dagen het Venezolaanse volk opgeroepen de straat op te gaan om te protesteren tegen Maduro en zijn machtsuitbreiding. Bij de protesten zijn volgens officiële cijfers tien doden gevallen maar volgens de oppositie waren dat er veel meer.

Lopez kreeg in juli huisarrest nadat hij drie jaar in de gevangenis had gezeten voor zijn rol in anti-regeringsprotesten in 2014. Ledezma kreeg in 2015 huisarrest nadat hij vast had gezeten omdat hij zou hebben deelgenomen aan een coup tegen Maduro.

Lees meer over Venezuela

Een roadtrip door een land halverwege de afgrond
Onder president Maduro is Venezuela de weg naar een dictatuur ingeslagen.
Een volle tank kost een paar eurocent, maar levensmiddelen zijn nauwelijks te koop in chaotisch Venezuela (+).

Stemmen in Caracas
Zelden was het zo rustig bij stembureaus in Venezuela als zondag. President Maduro wil met een 'grondwetgevende vergadering' de macht aan zich trekken. Vooral de aanhangers van president Maduro kwamen opdagen (+).

De VS kondigen sancties af tegen Maduro
De uitslag van het referendum zondag in Venezuela stuit internationaal op afkeuring en ongeloof. De Verenigde Staten gaan volgens bronnen in het Witte Huis op korte termijn nieuwe, potentieel zeer gevoelige sancties instellen tegen de oliesector van het Zuid-Amerikaanse land.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden