President van Taiwan haalt uit naar China

Tsai Ing-wen, de eerste vrouwelijke president van Taiwan, dat vandaag de nationale feestdag vierde. Beeld AFP
Tsai Ing-wen, de eerste vrouwelijke president van Taiwan, dat vandaag de nationale feestdag vierde.Beeld AFP

De spanning tussen China en Taiwan loopt op. De Taiwanese president eist dat Peking stopt met provoceren.

Gijs Moes

China bedreigt de vrede en de stabiliteit rond Taiwan. Dat land zal zich verdedigen tegen die dreiging, zo heeft de Taiwanese president Tsai Ing-wen woensdag in Taipei gezegd.

Tsai sprak haar landgenoten toe op de nationale feestdag van Taiwan. Ze reageerde in felle bewoordingen op Chinese provocaties, zoals militaire oefeningen rond het eiland dat door Peking als een afvallige provincie wordt beschouwd. In juni oefende de Chinese marine en het leger nog een omsingeling van Taiwan.

“Het eenzijdige diplomatieke offensief en de militaire dwang van China schaden niet alleen de relaties tussen de twee landen, maar stelt ook de vreedzame stabiliteit in de Straat van Taiwan ernstig op de proef”, aldus Tsai. “Ik roep de autoriteiten in Peking, als verantwoordelijke grote macht, nogmaals op een positieve rol te spelen in de regio en in de wereld, in plaats van een bron van conflict te zijn.”

Tsai zei ook dat Taiwan de uitgaven voor defensie jaarlijks gaat verhogen. Ze wil de nationale wapenindustrie versterken, vooral door het bouwen van onderzeeërs en vliegtuigen. Het Taiwanese leger is volgens haar ‘absoluut’ in staat om de soevereiniteit van het land te verdedigen. Ook al heeft China veel meer militairen en materieel en verhoogt dat land het defensiebudget ook gestaag.

Niet erkend

Taiwan is in de praktijk al decennia een onafhankelijk land, maar Peking ziet het eiland op ruim 150 kilometer uit de kust van het vasteland als een afvallige provincie. Nog maar zeventien landen erkennen Taiwan officieel, steeds meer regeringen kiezen voor Peking. Dit jaar wisselden El Salvador, Burkina Faso en de Dominicaanse Republiek Taiwan in voor China. Peking wil geen diplomatieke betrekkingen met landen die Taiwan erkennen, het zogeheten ‘Eén-China’ principe. De Verenigde Staten steunen Taiwan wel op militair vlak, terwijl de verhouding met China verslechtert, vooral door handelsconflicten. Maar ook Washington erkent de regering in Taiwan niet officieel. Tsai bedankte de VS en het Europees Parlement voor hun steun.

China verbrak de officiële contacten met Taiwan kort nadat Tsai president werd in 2016. Haar partij DPP beklemtoont een eigen Taiwanese identiteit, in tegenstelling tot de andere grote partij KMT. Die streeft, net als de communistische regering in Peking, nog altijd naar Chinese eenheid.

Peking heeft nooit uitgesloten dat het Taiwan gewapenderhand weer zou kunnen inlijven. Na de aansluiting van (Brits) Hongkong en (Portugees) Macao, respectievelijk in 1997 en 1999, zou de eenwording met Taiwan de kroon op het werk zijn.

De nationale feestdag van Taiwan herinnert aan de nationalistische revolutie van 1911, waarbij de Chinese keizer werd afgezet. Die omwenteling wordt op het eiland nog altijd gezien als het begin van de moderne tijd, volgens de officiële kalender is het nu het jaar 107.

Lees ook:
Ook kledingmerk Gap gaat op de knieën voor China en vernietigt shirts

Kledingmerk Gap moest diep door het stof nadat het een T-shirt verkocht met een volgens China 'onjuiste' kaart van het land. Het land zou zijn afgebeeld zonder delen van Tibet, Taiwan en de Zuid-Chinese zee, die China wel tot zijn territorium rekent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden