President van half Bosnië vast voor corruptie

Al langer omstreden Budimir zou ook betrokken zijn bij drugssmokkel

Een van de hoogste politici van Bosnië zit sinds gisteren vast op verdenking van corruptie. Zivko Budimir zou voor geld gratie hebben verleend aan gevangenen, en is mogelijk ook bij drugssmokkel betrokken.

Budimir is president van de Bosnisch-Kroatische Federatie, een van de twee deelstaten waaruit Bosnië bestaat. De landsdelen (het andere is de Servische Republiek) hebben veel autonomie. Maar gisteren deed de nationale politie invallen in het kantoor van de president van de federatie. Ook een aantal andere kantoren werd binnengevallen en negentien functionarissen werden gearresteerd. Onder hen is het hoofd van de commissie die gaat over het vrijlaten van gevangenen.

De operatie had de instemming van Budimirs plaatsvervanger, de vicepresident van de federatie, Mirsad Kebo. Die zei gisteren dat hij het Constitutionele Hof van het landsdeel had gevraagd om de wettigheid van een aantal gevallen van gratieverlening serieus onder de loep te nemen.

Rond Budimir woedt dan ook al sinds vorig jaar een politieke crisis. Hij werd in maart 2011 president, maar zijn partij verloor in 2012 de parlementsverkiezingen. De regering weigerde echter af te treden. Als president werkte Budimir evenmin mee aan het vormen van een nieuwe regering. Hij blokkeerde tevens het benoemen van nieuwe rechters in het Constitutionele Hof. Hij zei dat te doen om 'de grondwet te beschermen'. Daarmee lag het bestuur vrijwel stil.

De opdeling van Bosnië is een gevolg van de oorlog die er van 1992 tot 1995 woedde. In Bosnië-Herzegovina, een deelstaat van Joegoslavië, woonden Serviërs, Kroaten en moslims. Toen Joegoslavië uiteenviel, ontstond strijd over grondgebied, waaraan ook de buurlanden Kroatië en Servië meededen. Drie jaar en tienduizenden doden verder kwam, na ingrijpen van de Navo, een vredesovereenkomst tot stand waarin Bosnië bleef bestaan, maar met veel autonomie voor de verschillende bevolkingsgroepen.

Mede door de ingewikkelde regeringsvorm ¿ de centrale regering heeft wel drie presidenten, maar bezit daarentegen beperkte bevoegdheden over de samenstellende twee republieken ¿ is Bosnië een van de corruptste landen in Europa. Het gebeurt maar zelden dat politici of ambtenaren daarvoor worden veroordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden